Изкачване на връх Вихрен по Джамджиевият ръб

Изкачване на връх Вихрен по Джамджиевият ръб
Дати

На 10 Октомври бяхме решили да изкачим връх Вихрен, но тъй като предните дни времето беше лошо и не бяхме решили от къде точно да го изкачим, щяхме да решим на място. Но на този ден времето беше страхотно, а склоновете сухи и огрени от слънцето. Така че решихме да изкачим Вихрен по Джамджиевият ръб.

Бяхме компактна група от 4 човека, от които само един не беше минавал по този маршрут, той даже и върха не беше качвал до този момент.

Море от облаци над Банско

Паркирахме колата близо до хижа Вихрен и от там поехме по стандартната маркирана пътека, която минава през казаните. Точно където на последният рид, където се вижда в ниското пътеката идваща от към хижа Бъндерица се поема нагоре по рида, от там започва и самата пътека вървяща по рида Джамджиев ръб.

Началото на Джамджиевите Скали

По самият ръб може се каже, че е леко екстремно, но не е нищо сложно, само не трябва да ви е страх от високо. Този път свих леко в ляво и хванах без да искам по подсичащата пътечка, която пък е още по-безопасна. Стигнах до билото бързо и изчаках другите да се качат.

Малко по-нагоре по ръба

От там нагоре ходенето по ръба не е нищо особено като трудност, но пък гледките са уникални. До върха стигнахме за около 3:30, това може би е най-бавното ми качване на Вихрен досега, но спирахме често за снимки, наслаждавахме се на хубавото време, денят беше пред нас.

Една от красотите по пътя - Еделвайс

Докато качим върха ни задминаха 10-тина човека, а на самият връх имаше немалко хора. Естествено си направихме снимки на върха, почивка за хапване и лекичко започнахме да се спускаме към Кабата.

На връх Вихрен

Това слизане съм го правил десетки пъти и ми е толкова омръзнало, че няма какво да се коментира. Там човек няма как да се изгуби, пътеката е повече от ясна, в някои хубави летни дни само за ден по нея се качват стотици хора до върха.

На слизане от Вихрен

Какво повечето други пъти, след разходка в района на хижа Вихрен седнахме да хапнем при Лазо, заведение на паркинга преди хижа Бъндерица. Там готвят много добре, а и цените са съвсем нормални.

 

Коментар