Разходка до връх Кликач и най-старата Круша в България

Разходка до връх Кликач и най-старата Круша в България
Дати

Връх Кликач (1383) е един изключително панорамен връх разположен във Влахина планина над село Горно Лешко, а в землището на селото се намира вековно дърво Круша с обиколка над 5 метра и най-старата в България.

Въпреки че сме от Благоевград за тази вековна круша разбрахме случайно наскоро от една група във фейсбук – Вековните дървета на България. И решихме в първият ден с по-ясно и хубаво време да отидем да я посетим. Такъв ден се оказа 21-ви Януари, след снеговалежът предният ден в неделята времето беше ясно и около обед температурите бяха около 0-лата.

Видео от Прехода:

Срещата ни беше в 12 на обед, като освен да посетим вековната круша и условията позволяваха да изкачим и връх Кликач висок 1383 метра. Събрахме се стабилна група – 16 човека, качихме се по колите и се отправихме към село Горно Лешко, което се намира на 17 км от Благоевград във Влахина планина. Паркирахме колите в близост до черквата и чешмата, където има спирка и уширение подходящо за паркиране.

На паркинга в село Горно Лешко

Снегът не беше много – около 10тина см. Бяха ми дали приблизително местоположение на Крушата и решихме да минем покрай нея на път за връх Кликач. Мислех си че е близо до водоема над селото. Така че от центъра на Горно Лешко се отправихме по пътя към връх Кликач, който минава покрай водоема над селото. Това щеше да ми е 3-то изкачване на този връх. Разстоянието от центъра на селото до върха е 5.5км и положителна денивелация от 680 метра.

По пътя над Горно Лешко

До водоема над селото разстоянието е 1 километър и до там всичките 16 човека движихме в пакет. И тъкмо там около водоема осъзнах грешката си, видях вековната круша и тя се намираше доста по-ниско от нас в една нива близо до самото село. Решихме да я посетим на връщане.

Изглед към Рила от Влахина планина

Продължихме към връх Кликач по стръмен черен път, който сега беше покрит с 10-15 см пресен вчерашен сняг. Групата се поразкъса и раздели на няколко групички, ние от първата група се качихме до върха с няколко кратки почивки на крак. Качихме се до върха за малко над 2 часа.

По пътя към връх Кликач във Влахина планина

На самият връх подухваше лек но леден вятър, така че си намерихме местенце на завет малко под върха, където да се полюбуваме на гледките и да изчакаме групата да се съберем за обща снимка. А гледките в този ден бяха изключителни, времето беше слънчево и ясно и се виждаше надалеч.

Гледка към Пирин от връх Кликач във Влахина планина

От връх Кликач се виждат над 10 планини, като най ясно се открояваха Рила и Пирин, Славянка на юг и Витоша на север. Осогово също се открояваше много добре, както и първенецът на Влахина планина – връх Кадиица. От по-ниските планини се виждаха Верила и някои от планините в Краището, а на юг Малешевска и частта от Огражден в Северна Македония. От техните планини срещу нас беше Плячковица и други планини, на които не им знам имената.

На връх Кликач във Влахина планина

Докато се любувахме на гледките към околните планини групата ни започна да се събира. Направихме обща снимка на върха и поехме надолу по обратният път. На слизане пак се разделихме на няколко групички. Едните бързаха, че трябваше да пътуват. Другите леко изостанаха. Слизането беше доста по-бързо от изкачването и не след дълго достигнахме до водоема, където се отбихме в посока към нивата, където се намира вековната круша.

Най-Старата Круша в България

Марина Круша в село Горно Лешко

Това вековно дърво си има име - наричат я Марина Круша, като никой не знае от къде точно идва това име. Точната ѝ локация е 41.926758, 22.944616 – ако поставите тези координати в гугъл мапс ще ви даде маркер на местоположението.

Възрастта на Марина Круша не е точно определена, но е на минимум 300-350 години. По-оптимистични твърдения са, че тя е на около 800 години, базирани върху наблюдения на скоростта на растежа на присадки взети от дървото и развиващи се върху различни подложки. Ако тези твърдения се окажат верни, то тази круша ще бъде втората по старост в света.

Групата пред Марина Круша в село Горно Лешко

Обиколката на крушата е над 5 метра, нямахме с какво точно да я измерим, но 4 човека бяха нужни за да успеят да я обгърнат цялата. След това си направихме и обща снимка пред крушата, като от 16 човека бяхме останали само 10.

Обгръщане на марина круша от 4 човека

След това слезнахме набързо в селото, качихме се по колите и се прибрахме в града и по домовете си на топло.

Коментар