Как да си направим кисело зеле

Как да си направим кисело зеле

Киселото зеле е далеч по-полезно и вкусно от прясното зеле поради протеклата ферментация на наложените в саламура зелки. Поради млечно киселата ферментация киселото зеле е един много добър естествен пробиотик, който е изключително полезен за здравето на вашите черва, а от там и на общото ви здравословно състояние.

Така как сами да си направим кисело зеле вкъщи?

Първо трябва да се снабдите с качествени зелки, най-добре от сортовете Балкан или Кьосе. Бялото зеле, което в последните години го продават на много ниски цени в големите вериги магазини също става за ферментация, но на него му трябва малко повече време за да стане.

Изберете хубави зелки, без загнили участъци по тях. Спрямо съда в който ще налагате зелето трябва да прецените колко килограма да закупите. Примерно в бидон от 60 литра се събират около 25-30 кг зеле, зависи и от размера на зелките и от това колко плътно ще ги редите в бидона или съда, който ще използвате.

Зелките се разцепват от към кочана на четири до към средата в дълбочина на зелката. Редят се в бидона с кочана нагоре. Ето и една показна снимка как съм разцепил зелките преди да ги наредя в бидона.

зеле балкан цепнато на четири

След като наредите зелето е време да го добавите саламурата. Някои добавят саламурата чак след ден-два-три, след като зелето се е слегнало. Аз си я добавям след като наредя зелето, като гледам нивото на саламурата да е на една голяма педя под нивото на горните зелки. След като се слегнат, то нивото на саламурата ще се покачи и ще ги залее. Хубаво е зелето да се затисне с нещо тежко, аз ползвам кръстачка от елха и върху нея слагам един камък.

бидон с кисело зеле

Самата саламура се приготвя много лесно: Трябва ви 4% солен разтвор, или иначе казано на литър вода слагате 40 грама морска сол. В 60 литровият бидон горе долу се събират към 30кг зеле и 30 литра вода, значи 30 по 40 грама = 1,2 кг морска сол. Аз практикувам така: Пълня в туба 5 литра вода и добавям 200 грама сол, разбърквам добре да се разтвори солта и сипвам в бидона. И така няколко пъти докато нивото на саламурата не достигне на голяма педя под нивото на зелето.

За да ми стане по-червеникава саламурата и съответно киселото зеле добавям 1 или 2 цветни зелки, зависи от размерът им и една глава червено цвекло. Отделно в бидона е добре да добавите 2-3 корена хрян, кочан твърда царевица. А един приятел слага и много дребен бостан, казва че се получава много добре, но аз още не съм пробвал така.

След като наложите зелето е хубаво да го претакате, ако бидонът ви има канелка то източвате от долу една кофа и я изсипвате отгоре. Така ще вкарвате допълнително кислород в саламурата и ще подобрите условията за ферментация.

След като е готово киселото зеле, то може да го пресечете. Ако сте добавили хрян към зелето, то той играе ролята на естествен консервант. Иначе масово българите ползват натриев бензоат за пресичане на зелето, но аз не го препоръчам и не го ползвам. Ако разчитате на химия за това, по-добре да използвате калиев сорбат - много по-безобиден и неотровен е!

Ако спазвате тези елементарни стъпки, то след месец-два ще имате вкусно кисело зеле.

Категории

Коментар