Рибена чорба – лесна и вкусна

Рибена чорба – лесна и вкусна

Тази рибена чорба може да се направи с различни видове риба, както речна така и морска. Лесна и проста за направа, тя става много ароматна и вкусна.

За целта е добре да се снабдите с хубава и прясна риба, може и замразена но да не е пожълтяла, то си личи качеството на рибата от пръв поглед. В този случай ползвах змиорка, замразена улов от Испания, закупена от магазин.

За рибената чорба ще са ви нужни следните съставки:
Риба – около 500-700 грама, може и повече
1 голяма глава лук
1-2 моркова
1-2 картофа
сол , черен пипер на зърна, малко девесил, олио или зехтин

Начин на приготвяне на рибената чорба:

Първо изчистете рибата и отделете филетата и костите. Ако ползвате няколко вида риба, може по-костелевите да са за бульона, а другите за хапките.

Отделените глави, кости, хриле и остатъци от рибата ги сложете в тенджера, залейте със студена вода и сварете за 30-тина минути. Може да добавите лук, морков, черен пипер на зърна, суха чушка(може и люта) и задължително девесил, за да стане по-ароматен бульона.

Отделените филета на рибите нарежете на парчета, тях ще добавим към чорбата на по-късен етап.

Ако ползвате 2 котлона, то на вторият може да започнете в друго тенджере да задушавате нарязаните на ситно лук и моркови в малко мазнина. Спокойно може да се ползва и зехтин, защото при задушаване температурата не надминава 100 градуса по Целзий.

След като лука и морковите са се задушили добре добавете към тях прецеденият бульон от рибените кости/глави и т.н. Когато чорбата заври, към нея прибавете нарязаните на кубчета картофи и парчетата от рибеното филе.

Варете още 15-20 минути докато картофите се сварят добре, на рибата реално и трябва 10-тина минути във врящата чорба.

След като е готова чорбата, то може да сервирате и подправите със сок от лимон и чили по желание.

Чорбата от змиорка се получи с много приятен аромат и вкус, за първи път готвя змиорка. 

Категории

Коментар