Веган Руска Салата

Веган Руска Салата

Общо взето в стандартната руска салата продуктите, които са от животински произход са майонезата и колбасът. В този вариант на салатата съм заменил тези продукти с такива от растителен произход.

Веган майонеза може да си намерите и закупите от големите вериги хранителни магазини, или специализирани био магазини. Но в този случай аз лично си направих майонезата и сега ще ви дам рецептата за нея:

Трябва ви един буркан със сварен нахут, или по точно ви трябва течността от буркана. А самият нахут може да си пасирате и да си направите хумус от него.

Течността от буркана с нахута ще ви играе ролята на яйцата. Поставете тази течност в дълбок съд подходящ за пасиране, може и дълбок буркан да е това. Добавете към 200-220мл олио или зехтин, малко лимонов сок или лимонтузу. И пасирайте отдолу нагоре, за да ви се получи майонезата. Като цяло се получава по-рядка майонеза, но пък е идеална за салата с картофи тип руска.

За да не добавям животински колбас, в случая бях намерил сярна гъба. Сярната гъба в Англия е позната с народното име Chiken of the Woods, на български – пилешкото от гората. Наричат я така, защото по консистенция в вкус прилича на сварени пилешки гърди. Сярната гъба е малко по-твърда, затова я бланширах за 10-тина минути във вряща вода.

Другите съставки за руската салата са си ясни – сварени картофи, грах, моркови и кисели краставички. Към тях добавих сварената и нарязана сярна гъба и обърках добре в купа с направената веган майонеза. Накрая се посолява с толкова сол, колкото ви е вкусно на вас. 

Категории

Коментар