Слънчеви кисели краставички

Слънчеви кисели краставички

Тук ще ви представя рецепта за едни уникални на вкус кисели краставички, които се доближават до руските рецепти. Това е рецепта за корнишони, които не се изваряват.

Първото и най-важно нещо за да ви се получат перфектни киселите краставички, е да си намерите прясно набрани дребни корнищончета, колкото по-дребни и по-скоро набрани, толкова по-добре.

Измивате ги добре и започнете да ги редите в буркани. При реденето на корнишоните в бурканите добавете във всеки буркан по малко:

  • Черен пипер на зърна
  • Бахар на зърна
  • Копър, по-добре изсушени съцветия, но може и пресен копър
  • Може да добавите и скилидки чесън (през първите години слагах чесън, вече не слагам, повече ми харесват без чесън, но това е въпрос на вкус)
  • Накрая върху краставичките слагате няколко листа от вишна, придават специфичен уникален вкус на крайният продукт

Докато си редите краставичките в бурканите, може да си подготвите и маринатата с която да допълните бурканите. Спрямо бурканите и колко плътно сте редили, си преценете колко литра марината ще ви трябва, но дори и да не ви достигне ще си направите нова, а тя се прави лесно:

Към 1 литър вода добавяте 60 грама сол и 40 мл оцет. Това нещо го слагате да заври. След като заври махате от котлона и изчаквате леко да се охлади. Следва най-важната съставка, за да са ви хрупкави краставичките – на литър вода добавете 20-30мл спирт (ракия или водка).

Следва допълването на бурканите с краставички с гореща или топла марината и затваряте бурканите плътно с капачки. Ако не затворите бурканите и имат достъп до въздух, то краставичките ще са меки. За да са твърди и вкусни, то затворете добре бурканите с читави капачки.

След като затворите бурканите ги оставете някъде на шарена сянка за 2-3 дни, да поемат добре от слънчевите лъчи. 

Категории

Коментар