Салата от Бамя

Салата от Бамя

Бамята за някои е един много познат и вкусен зеленчук, докато други не я харесват или дори не я познават. За мен бамята е нещо вкусно и полезно, като лятото си хапвам редовно от нея.

Бамята произхожда от северна Африка и Мала Азия, култивирана е и се използва в кулинарията още от древни времена. Може да се приготви по много различни начини самостоятелно или като съставна част в по-сложни ястия. Характерна за бамята е нейната слуз, която се ползва за сгъстяването на яхнии, бульони и супи. Една популярна супа с бамя е Гъмбото характерно за Ню Орлиънс в САЩ.

Точно заради слузта, която се отделя от бамята не е харесвана от някои. Но пък това е едно от полезните неща в този питателен зеленчук, тази слуз помага за успокояването на стомашно чревният тракт, отделно самата бамя е много богата на фибри, което спомага за доброто храносмилане. Също е богата на витамини C и К, както и на магнезий и калий. Като цяло е един от супер полезните летни зеленчуци.

Както казах по-горе, има десетки начини за приготвяне на бамята. Тук ще ви споделя един от моите любими варианти, който е и супер лесен и бърз за приготвяне – салата от бамя:

Горе долу за една порция ще ви трябват около 250 грама сурова бамя. Ако закупите 500 грама със сигурност ще стигне за 2-3 ма човека. Имайте предвид, че не е трайна и не купувайте в големи количества.

Измийте добре бамята и почистете капачетата. Имайте предвид, че бамята има власинки, които могат да раздразнят по-чувствителната кожа и да почне да ви сърби. В такъв случай може да ползвате някакви тънки домакински ръкавици.

Нарязана и почистена бамя

Почистената от капачетата бамя (а някои я сервират направо с капачетата) изсипете в тенджера с вряща вода (може да е подсолена) и оставете да се бланшира/попари за не повече от 4-5 минути. Ако я оставите за повече може много да се разлигави, а аз я харесвам по-стегната. Най добре е да проверявате с вилица като я боцкате от време на време и спрямо вашият вкус да прецените кога да я извадите от врялата вода. След това леко я охладете.

Така бланшираната бамя овкусявам със сол, нарязан на ситно копър, зехтин/олио и оцет с начукан чесън.

Това е идеалната салата за летните жеги, а също така е много добро мезе за ракийка. Няма човек, който да ми е опитал така приготвената бамя и да не му е харесала! 

Категории

Коментар