Как да намалим затлъстяването по време на празниците

Как да намалим затлъстяването по време на празниците

Наближават Коледните и Новогодишни празници, а по това време на годината има и фирмени банкети, сбирки с приятели и т.н. Все поводи за обилно похапване и пийване. Та как да намалим евентуалното покачване на килограмите през този период от годината?

Освен ако не се ограничавате, то неминуемо ще качите малко тегло отгоре по време на тези 1-2 седмици банкети и семейни сбирки. Въпросът е как да направим така, че натрупаните сланинки да са по-малко.

Очевадният отговор е, че ако се ограничаваме с яденето и пиенето ще намалим и дебелеенето. Но все пак са празници, и човек е добре малко да се отпусне и да се наслаждава на живота.

Трупането на мазнини, създаването и запълването на мастните депа в тялото ни е пряко свързано с нивата на глюкоза в кръвният поток (кръвна захар). Така че за да намалим нивата на кръвна захар покрай празниците е нужно да спазваме няколко правила, или по-скоро съвети за това.

На първо време ограничете приема на допълнителна захар. Заменете безалкохолните напитки съдържащи захар с вода. Ако пиете вино, то може да го пиете чисто, без да му добавяте лимонада, спрайт или друг разредител. За разреждане на твърд алкохол спокойно може да употребявате вода, така и ще се хидратирате по-добре.

Подредбата на храненето има значение за нивата на кръвна захар в часовете след хранене. Когато имате една установена с много история и традиции подредба, която в последно време се доказва и чрез много проучвания и експерименти, е добре да се придържаме към нея. А тя е:

Първо се ядат фибрите, т.е. салатата, подходящи са богати на фибри зеленчуци като Зеле, Марула, Броколи, Айсберг, Спанак, Тученица, Бамя и т.н.

След това се консумират Протеините и Мазнините, т.е месото, рибата, яйцата и т.н. каквото имате за хапване.

Най-накрая се консумират въглехидратите. И по-добре се ориентирайте към плодове с нисък гликемичен индекс, макар че в този сезон те са рядкост. Но ако ви попаднат замразени или пресни ягоди, боровинки, малини и тн дребни плодове, с кисело мляко ще са ви един добър десерт, който няма да ви вдигне много нивата на глюкоза в кръвта.

Друго важно нещо, което е установено в различни изследвания е, че ако след хранене се излегнете и мързелувате, то ще имате пик на нивата на кръвна захар. Ако веднага след храненето свършите някаква домакинска работа, или направите кратка разходка в продължение на 15-20 минути, то нивата на глюкоза в кръвта не се повишават така драстично. А пък ако сте на банкет, то да друснете някое хоро или други танци си е направо задължително!

Дебелеене с излежаване след хранене

Така че не правете грешката да се излегнете да мързелувате или подремнете след като се наплюскате, това определено ще ви лепне още някой грам мазнини.

И пак да се върнем на течностите, пийте повечко вода. Особено ако консумирате алкохол през празничните дни е важно да сте добре хидратирани, така и главата по-малко ще ви боли.

Въпреки че са празници, опитвайте се да спазвате някакво периодично гладуване. След обилна вечеря, опитайте се да пропуснете закуската, дори изтеглете обяда за по-късен час.

И така да обобщим: За да не трупнете много мазнини по време на празниците, е добре все пак да контролирате какво ядете и пиете, не прекалявайте. Яжте първо храни богати на фибри, т.е Салати, след това основното ядене и накрая десерта, като се опитвате все пак да намалите десертите с много добавена захар, ако има възможност изберете плодове. След хапването е добре да се раздвижите.

И не на последно място – наспивайте се добре! 

Категории

Коментар