Как да откажем цигарите, личен опит и съвети

Как да откажем цигарите, личен опит и съвети

Едно от най безсмислените неща, които може да прави човек – това е да пуши цигари, и ви го казвам от личен опит. Самото отказване на цигарите поне за мен не беше никак лесно, и се надявам с тази публикация да вдъхна поне малко кураж и да дам някой полезен съвет на желаещите да откажат този вреден навик.

Първото и най-важно нещо за да откажете цигарите и като цяло тютюна и никотиновата зависимост е да го желаете, да го искате! Не го ли искате наистина да се случи, то никога няма да ги откажете! И в това отношение има една много вярна поговорка: Който желае намира начин, който не желае си намира оправдания.

А едно от най-честите оправдания, особено от жени, е че щели да надебелеят с отказването на цигарите. Дебелеенето няма общо с това, а дори може да се отслабне със спирането на цигарите.  

Първо ще започна с моите неуспешни опити за спиране на тази отрова цигарите. Първият път решихме да ги откажем заедно с един приятел. Това между другото е много добра идея да се опитате заедно с приятел да откажете цигарите. Така си давате стимул един на друг. Тогава издържах около 6-7 месеца без да пуша. И аз не знам защо ги пропуших, явно в момент на слабост и под алкохолно влияние започнах отново да пуша.

Проблема с повторното започване на пушенето е че глада за никотин е по-голям и се започва пушенето на по-тежки цигари в по-голям обем. Скоро след това се опитвах да намаля до 1 кутия дневно и да мина на по-леки цигари. Но като цяло си пушех между 1 и 2 кутии синьо Виктори, които замених със светлото Виктори, после минах на цигари с активен филтър и тн.

Последва ново спиране на цигарите за 2-3 месеца, при което ми беше по-трудно да не пуша. След което пак пропуших като комин за известно време. Поуката от това е, че с пушенето на по-леки цигари и намалянето на броят им няма да ги откажете! Също така няма да успеете да откажете цигарите и ако ползвате разни никотинови заместители, защото вие давате на тялото си от наркотика.

Отказването на цигарите става само по един начин: Рязко и отведнъж спирате да пушите! Не от утре или от понеделник, не след като си допушите кутията. Сега! На момента!

Така направих и аз, кутията и половина които ми останаха си ме чакаха а в шкафа ми дълго след като спрях да пуша, но не посегнах към тях.

Съвети за след като спрете да пушите, за да може да удържите фронта и да не запалите цигара:

На първо време избягвайте пушачите и местата където се пуши. Всеки мирис на цигарен дим ще ви отвори невероятно силно желание да си дръпнете, трябва да имате силна воля/инат в такъв момент, за да не го направите. По-лесно ще ви е да отбягвате през първите седмици такава обстановка.

При появата на силно желание да запалите цигара, то направете кратка разходка или си ангажирайте ума с нещо друго, докато силното желание изчезне. Хапването на резенче ябълка помага, пиенето на вода също.

Ако не искате да дебелеете, просто трябва да не се тъпчете когато изпитате глад за цигари. Заместването на една зависимост към друга (примерно сладки неща) не е добра идея.

Ето и какви ползи ще имате след като откажете цигарите:

Вкуса и обонянието ви значително ще се подобрят, всичко ще ви е по-вкусно и затова внимавайте с приема на калории.

С времето все по-малко и по-малко ще се задъхвате при физически усилия като изкачване на стълби или разходки сред природата.

Кожата ви ще изглежда много по-добре. Визията на жени пушачки е много по-зле от визията на жени, които не пушат, особено след 40-те си години. На кожата определено и личи!

Зъбите ви ще започнат да имат по-светъл цвят, а с подходящи грижи и да са красиво бели.

Със сигурност има още много ползи, но най-важната е че сте се отървали от един наистина безполезен и вреден навик.

И като последни думи ще ви кажа само това: Отказването на цигарите започва СЕГА! Не от понеделник, не от Нова Година или каквото и да е друго начало, което сте набелязали. Ако искате да успеете – започнете Сега, Веднага! 

Категории

Коментари

Напълно съм съгласен с Борката по повод пушенето на цигари и отказването им. Аз също съм бивш пушач и споделям подобен опит. Отказах ги с рязко спиране. Това, което на мен ми помагаше в отказването бяха слънчогледовите семки. Установих, че когато правя нещо с ръцете си(чоплене на семки) не мисля толкова за пушене.

Коментар