Вело изкачване на връх Ипсарио, Тасос

Вело изкачване на връх Ипсарио, Тасос
Категория
Дати

Връх Ипсарио с височина от 1204 метра е най-високият на остров Тасос, както и други островни първенци и този е много панорамен. Откриват се гледки към Кавала и Керамоти, полуостров Атон, островите Лемнос и Самотраки. Може да се изкачи както пешеходно, така и с велосипеди.

Видео от вело изкачването на връх Ипсарио:

Нашият план беше да се изкачим с велосипеди до най-високият връх на остров Тасос – Ипсарио. По препоръки от запознати решихме първо да отидем с колелата по асфалтов път до Теологос, който някога е бил старата столица на острова. От там по черен път да хванем нагоре към върха.

 На кафе и баничка в Лименария

Сутринта в събота 11-ти станахме малко по рано, като уговорката ни беше да тръгнем в 9. Седнахме в едно кафене, в което имаше и пекарна да закусим и пийнем по кафе. Групата за върха започна да се събира, от над 10 човека само 7 се решиха да караме днес. Така около 9 часа потеглихме от Лименария в посока Потос и от там се отбихме към Теологос.

 в Теологос

Оказа се красиво градче с приветливи каменни къщи, а съвсем наблизо на малката рекичка има няколко водопада. Страхотни са, с много приятен тюркоазен цвят на водата, в горещите дни ще е приятно човек да се топне във вировете под тях.

Водопади в Теологос

След като се насладихме на водопадите до Теологос дойде ред на същинското изкачване по черният път към върха. Като цяло беше приятен път караем на 100%. С малки кратки почивки достигнахме до 3км преди върха, където пътят се съединяваше с друг черен път идващ от село Мариес, по този път се движеха и джипове почти до върха. Там на съединяването на пътищата направихме по-голяма почивка с цел да се събере разпокъсаната ни група.

каране нагоре по черен път

От там до върха карахме почти без почивка, само на едно място почти под върха се откри интересна гледка и не се стърпях да си поставя колелото и да му направя едно фото.

Колелото с изглед към морето

От самият връх се откри яката гледка, точно под нас беше плажът на Скала Потамия. Естествено се наредихме за общи снимки на самият връх. Интересното беше че под върха ни духаше силен и студен вятър, а на самият връх беше тихо, слънчево и много приятно. Седнахме да си починем хубаво, хапнахме и се излегнахме леко така да ни напече слънцето.

 групата на връх Ипсарио

Времето напредваше и ни очакваше спускане надолу до морето. Стана така че пак се разцепи групата и едните спуснаха през Мариес, а другите спуснахме през Кастро. Не бих препоръчал на никого да се качва през Кастро, пътя до селцето е асфалтов, но много стръмен. Ако бяхме се качвали от там, щяхме много да се озорим.

спускане от връх ипсарио

Прибрахме се в Лименария малко след 5 часа следобед, точно навреме да ида да се топна в морето. Водата беше сравнително студена, но ставаше за кратко къпане. След това един душ в квартирата и се приготвихме за излизане, като този път отидохме в друга таверна - Molos, където храната определено беше по-добра от таверната първата вечер.

плажът в Лименария

Коментар