Сланина и/или Бекон в Буркан

Сланина и/или Бекон в Буркан

За първи път правя такова чудо – сланина в буркан. Рецептата ми попадна в някоя от фейсбук групите и реших да пробвам с един тестов буркан с домашна сланина.

Рецептата е елементарна. Набавяте си качествена сланина, най-добре от домашно отглеждано прасе. Нарязвате я на парчета с дължина колкото е висок буркана, а дебелината спрямо сланината, която имате.

Пълните бурканите, като внимавате да не ги претъпкате, хубаво е да има малко отстояние между парчетата сланина. Може да добавите подправки по ваш вкус. Аз добавих бахар и черен пипер на зърна, както и една скилидка чесън.

Така съдържанието на бурканите се залива с 20% солен разтвор. За един такъв буркан ще ви трябва около 150-200мл вода. Да кажем че си подготвите 200 мл вода, то към тази вода трявба да добавите 40 грама морска сол. Ако водата ви е 1литър, то солата трябва да бъде 200 грама.

След като залеете сланината или бекона със саламурата, затваряте капачката и прибирате буркана някъде на тъмно и хладно, може и в хладилника. След 10 дни до 2 седмици ще имате една страхотно вкусна сланина.

паприкована-сланина

След като я извадите от буркана може допълнително да я овкусите с още подправки. Но да ви кажа, и само с чесънчето си става идеална за мезенце. 

Категории

Коментар