Разходка по новата еко пътека от село Раждавица до водопад Полска Скакавица

Разходка по новата еко пътека от село Раждавица до водопад Полска Скакавица
Дати

Еко пътеката от Раждавица до Полска Скакавица е изградена през 2020-та година, като по този начин завършва цялостният пешеходен маршрут през Земенският пролом. Последното ни посещения на водопад Полска Скакавица беше с пешеходен преход от Земен, така че този път решихме да подходим към водопада от към другият край на пролома – село Раждавица.

Еко пътеката започва от самото село, малко след гарата в село Раждавица има мост над река Струма. Точно преди моста има черен път покрай реката. Там на поляна до реката оставихме колите и поехме пеша срещу течението на Струма.

Началото на пътеката покрай Струма

Черният път продължава до едно уширение под средновековната черква „Успение Богородично“, където има изградени кътове за отдих – беседки, пейки, маси и барбекю. До самата черква има широка каменна пътека.

Средновековен Храм Успение Богородично

От храмът „Успение Богородично“ нататък пътеката е обикновена горска пътека, която е маркирана с ленти вързани по клоните на дървета и храсти. На места има поставени и насочващи табели. Личи си че пътеката скоро е почиствана, трудно бихте я изгубили. Има само един участък, в който може да се обърка човек, но следвайки вързаните ленти ще достигнете вече до широк черен път, който ще ви спусне към подножието на водопада.

Водопад Полска Скакавица

Водопадът пролетно време е впечатляващо зрелищен. Висок е 50 метра и в горната си част образува няколко карстови стъпала. Той е и един от малкото водопади, който с годините поради натрупването на варовик постепенно увеличава своята височина.

Водопад полска скакавица

До двете нива за наблюдаване на водопада има изградена еко пътека, но тъй като тази еко пътека вече е на няколко години и явно не се поддържа, то някои от изградените парапети вече не са толкова стабилни. Но като цяло е безопасна за преминаване.

Пътеката продължаваща нагоре към една от махалите на село Полска Скакавица преминава покрай няколко плитки пещери в карста. Точно над водопада се намира малката черква „Свети Димитър“

От махалата надолу има друга заобикаляща и не толкова стръмна пътека, която ще ви отведе от една панорамна площадка, от която се вижда както водопада, така и завоите на река Струма. Точно на тази площадка спряхме за обедна почивка.

Площадката за наблюдение

Тъй като не ни се връщаше пеша към село Раждавица след обедната ни почивка се отправихме към гара Скакавица, която се намира на около 25-30 минути пеш от подножието на водопада. Пътеката минава над тунел на жп пътя и след това покрай Струма се спускате от другата страна на тунела. Гарата е няколко стотин метра по-нататък в посока към Земен.

Над тунела

На гарата стигнахме 10-тина минути преди да пристигне влака /14:42/ , качихме се и бързо се върнахме до отправната ни точка за деня, а именно село Раждавица.

Тъй като беше още ранен следобед, то решихме на връщане към Благоевград да отскочим до Смоличанският водопад и манастир Света Ана.

 

Коментари

Zdraveite! Za kolko vreme se ixminava patekata do vodopada v ednata posoka?

За около 2 часа се изминава, извинявайте за късният отговор

Бихте ли ми казали каква е денивелацията от началото на екопътеката до водопада.
Посещавала съм водопада от горната страна от с. Полска Скакавица, бих искала да опитам от с. Раждавица

Не съм сигурен колко е, но не е много, тръгва се от нивото на река Струма, има постепенно изкачване и после пак се спуска до нивото на Струма преди вече да се подходи към самият водопад.

Коментар