Смоличански водопад и манастир „Св.Св. Йоаким и Ана“

Смоличански водопад и манастир „Св.Св. Йоаким и Ана“
Категория
Дати

След посещението ни на водопад Полска Скакавица ни остана време да отскочим до Смоличанският водопад и манастирът „Св.Св. Йоаким и Ана“, намиращи се в Осоговксата планина в близост до село Смоличано.

Как да достигнем до Смоличански водопад

На пътя между Невестино и Бобошево се намира село Четирци, от това село има отбивка за селата Ваксево и Църварица. След като достигнете центъра на село Ваксево ще се отбиете в дясно. Ако нямате навигация, то по-добре да питате местните, за да не объркате пътя.

След излизането от село Ваксево пътят се стеснява и трудно биха се разминали 2 коли. Асфалтът е нов и достига до около 1км преди водопада и манастира. След асфалта следва хубав черен път с нахвърлян чакъл по него, няма никакъв проблем да продължите с лека кола по него.

След моста над река Елешница има порутена сграда и голяма поляна, където може да оставите превозните средства. Ще видите и табели, за манастира се продължава нагоре по черният път, намира се на около 150 метра от тази поляна. Също толкова близо се намира и водопадът.

Смоличански водопад и манастир „Св.Св. Йоаким и Ана“

Водопадът е с височина от 12 до 15 метра, захранва се от два карстови извора намиращи се над манастира и по облицована вада водата преминава през територията на манастира и се изсипва над карстовата скала, за да образува този магнетичен водопад. За да се насладите на пълната красота на този водопад, то трябва да отидете през пролетта докато има повече стичаща се вода.

Чешмата с 12 чучура и черквата в манастир „Св.Св. Йоаким и Ана“

Самият манастир е малък и необитаем. В двора му има знакова чешма с 12 чучура. Има параклис с аязмо, голям и поддържан двор, където има няколко маси и пейки, на които може да отморите. В близост до манастира има паметник на загиналите бойци от Смоличано и голям навес отново с маси и пейки, където се провежда ежегодният събор курбан на селото в началото на Септември.

 

Коментар