Преход по Северното Било на Пирин - вр.Пирин - вр.Албутин - x.Загаза

На връх Пирин /2593/
Дати

Този преход го направихме на 10 Юни 2017-та. Тръгнахме от Кресна към 6 сутринта и с един бус ни извозиха до една местност над село Сенокос, в посока заслон Пирината, но стигнахме до Арнаудски Ливади и от там продължихме пеш.

Първата ни цел беше естествено връх Пирин /2593м./ до който води синя маркировка. Пътеката е що годе добре маркирана, някъде под самия връх я изгубихме като се подлъгахме по едни пирамидки и вместо по ръба хванахме леко вдясно и след това право нагоре, но като цяло не беше лош и този вариант.

На самия връх има контейнер с книга, на който може да се запишете, ако имате желание. А гледките отгоре са невероятни, виждаха се Благоевград и околните селца като на длан, Симитли, Крупник, Банско и Разлог, както и цялото северно било на Пирин, което предстоеше да преминем и да стигнем до връх Албутин.

По билото минахме като подсичахме върховете, на места пътеката се губеше в клека, личеше си че от там много рядко минават хора и така до Даутово Езеро. Там вече района е по-посещаван и пътеката през Жандармите към Албутин е добре различима. На самите Жандарми трябва да минете с повишено внимание, има доста стръмни участъци и едно подхлъзване би било фатално, но пък има достатъчно клек и скали за които да се придържате.

След изкачването на този ръб се озовахме на нещо като плато под връх Албутин, от там до върха са не повече от 20-30 минути. От там хванахме надолу в посока хижа Загаза, където ни чакаше по-мързеливата част от групата с вече приготвената вечеря, мезета и питиета.

За хижа Загаза мога да кажа само хубави неща, до нея се стига по черен път в много добро състояние от Кресна, през местността Върбите и Мандрада /от тук се отбива пътеката за х.Синаница/ . Хижарят е много печен, знае си работата и той си поддържа пътеките в района маркирани и в отлично състояние.

Това се превръща в една от любимите ми хижи.

Коментар