Разходка над село Влахи до връх Баба

Разходка над село Влахи до връх Баба
Дати

Връх Баба с височина 1265 метра се намира по западните склонове на Пирин над село Влахи. Намира се леко встрани от пътеката, която води от село Влахи до хижа Загаза, пътеката е маркирана в синьо-бяла маркировка.

Разстоянието от центъра на село Влахи (Черквата) до върха е приблизително 8 км със 770 метра положителна денивелация. От село черквата на селото до махала Полена се изкачва плавно по черен път, след което се поема по пътека през гората, която става по-стръмна.

Село Влахи

Прогнозата за времето за 10-ти Март не беше особено обещаваща, затова решихме да направим разходка в по-ниските части на планината. Отдавна мислехме да се разходим над село Влахи, така че дойде времето на тази разходка. Събрахме се 8 човека и с 2 коли се отправихме към селото. Някъде към 11 преди обед вече бяхме паркирали до черквата в селото и започна нашата разходка.

кошери в Село Влахи

Кактто писах по-горе, до махалата Полена където има водоем се ходи по черен път с постепенно изкачване. Небето беше облачно и то с ниска облачност, а когато достигнахме Полена вече облаците ни обгръщаха в една рехава мъгла. Надеждите ни бяха мъглата да се вдигне, но така си остана през по-голямата част от деня.

Село Влахи махала полена

При разклона при 2 овчарника, където на кръстопът се разделят 4 черни пътя имаше табела за Влахи и хижа Загаза, поставена на едно разцепено дърво. Там направихме една обща снимка. От там нататък се ходи по пътека, която започва точно зад овчарника и се изкачва нагоре по един пясъчен сипей и се навлиза в иглолистна и след това в смесена гора.

разклона за влахи и загаза

Има синьо бяла маркировка, но времето почти я е заличило. Трябва да гледате по внимателно, защото в началото пътеката трудно се хваща, след това вече няма проблем да се следва. Но е добре да имате навигация с качена на нея карта от BGMountains.

поляната преди връх Баба

Така по пътеката водеща за хижа Загаза се изкачвахме в гората докато не заобиколим връх Баба от източната му страна, от там през една поляна се запътихме към самият връх, който беше доста обрасъл и едвам намерихме пътечки и просеки през гъстата растителност, но в крайна сметка се добрахме до най-високата точка.

на връх Баба

Гледки нямаше, всичко беше мъгливо и с ниска видимост. Седнахме на върха да хапнем и да си починем. Отново се направи по някоя снимка. Време беше да се отправим обратно надолу към село Влахи. В един момент мъглата се вдигна и поне имахме гледки към по-ниските части и долините. Нагоре към пиринските върхове нищо не се виждаше.

параклис в махала полена

Така леко с приказки и ведро настроение се върнахме обратно в центъра на село Влахи. Време беше да отскочим до водопада. Той се намира на 10-тина минути от центъра на селото, спуска се към една от рекичките, минава се под едни кошари от които има доста нападала по пътечката тор и малко след това се намира водопада.

водопадът в село Влахи

Вижда се от високо, може би за да се види от долу, трябва да се влезе по коритото на рекичката от асфалтовият път преди селото. Та на склона срещу водопада застанахме на една малко площадка от която имаше добър изглед за да се полюбуваме на падащите води, които в този сезон бяха обилни.

След това се върнахме при колите и се прибрахме обратно в Благоевград.

Коментар