До връх Ветрушка в планината Голо Бърдо

връх Ветрушка в планината Голо Бърдо
Дати

Връх Ветрушка е най-високият връх в планината Голо Бърдо с височина от 1158 метра и е един от 39-те планински първенци в България. Планината Голо Бърдо е разположена между градовете Перник и Радомир и е част Руйско-Верилската планинска редица.

Най лесният достъп до връх Ветрушка е от хижа Орлите, до която води асфалтов път започващ от град Радомир. Хижата е на надморска височина от 950 метра и е разположена в красива местност с хубава поляна и заобиколена от иглолистна гора. За съжаление към момента хижата не е действаща.

Хижа Орлите

От хижата до върха имате около 1.8 км и 200 метра положителна денивелация. Ходи се по стръмен черен път от който се откриват красиви гледки към Радомир, Рила, Пирин, Витоша и по-малките планини в Краището.

Гледка към Радомир

Малко по-встрани от върха се открива гледка и към Перник, но северният склон на планината е горист и гледката към Перник не е особено добра. Върхът може да се изкачи и от Перник. Дори това е една идея за разнообразен маршрут, да се качите от единия град и да слезете в другия, но трябва добре да си организирате логистиката.

Пред нас е Витоша

Ние се върнахме по пътя по който се изкачихме, натоварихме се по колите и поехме към следващата ни дестинация за деня – еко пътека поглед към 9 планини и изкачване на връх Сирищнишка Рудина, първенеца на Рудина планина.

 

Коментар