До връх Синаница от хижа Вихрен

До връх Синаница от хижа Вихрен
Дати

Да се качиш на връх Синаница от хижа Вихрен е може би един от най-красивите и готини преходи в Пирин. Ако се направи и връщането обратно в същия ден, то си става целодневно ходене - около 8 часа.

С кола може да достигнете до хижа Вихрен ако отидете по-рано, иначе мисля след 8 или 9 сутринта спират движението на автомобили на паркинга при къмпинг Бъндерица.

От хижа Вихрен пътеката към Синаница е със синя маркировка, няма как да я изгубите.

Първоначално се върви в долината на реката идваща от Бъндеришките езера, след това се свива в дясно и има едно изкачване до Муратовото езеро. От него започва стръмно изкачване в камънак докато се достигне едно по-малко езерце, качването продължава до Бъндеришката порта. През цялото време над вас надвисва Муратов Връх.

От Бъндеришка Порта се открива невероятна гледка към Спано Поле, от там може да се отбиете, както повечето хора правят и качват Муратов Връх, но ние решихме това да го направим на връщане. Само се отбихме до една премка да хвърлим поглед на Георгийските Езера и продължихме по пътеката за хижа Синаница.

Достигнали до Синанишка Порта, изоставихме маркираната пътека и продължихме вляво по една пътечка към Момин връх и Синаница.

Ако ви е страх от високо и стръмни склонове не ви препоръчвам да се качите на връх Синаница. Южният склон е стръмен, пътеката е ронлива и песъклива и трябва да се внимава да не се подхлъзнете.

Но катеренето си заслужава - от връх Синаница се открива гледка към цялото мраморно било на Пирин, както и към красивото Синанишко Езеро.

На връщане се появиха болки в колената и за пореден път пропуснах да се кача до Муратов Връх. Слизането към хижа Вихрен беше болезнено, но с почивки се справих. Тогава реших да си взема сгъваеми щеки за преходи, които да ми облекчават натоварването в колената.

 

 

Коментар