Ден 3: От хижа Добрила до хижа Дерменка

Ден 3: От хижа Добрила до хижа Дерменка
Дати

Ден трети от нашето приключение в Централен Балкан, но този ден беше предвиден за ден почивка и направихме съвсем кратък преход от хижа Добрила до Хижа Дерменка, който взехме под 3 часа без да бързаме. Теренът е предимно равнинен с хубави гледки към Сопот и околните населени места.

Общите снимки в галерията и тази за корицата на този пътепис са дело на Стоян Йотов - www.yotov.me

Ден 1: до връх Ботев покрай хижа Плевен

Ден 2: от заслон Ботев до хижа Добрила

Сутринта на третият ни ден от прехода в стара планина не бързахме да ставаме, очакваше ни едно лежерно ходене от максимум 3 часа по терен с малка разлика в денивелацията.

За закуска освен пържените филийки, които бяха включени към нощувката и имаха бегъл допир с яйце си хапнах и една класика – бира и шкембе. Нужно си беше след снощните „домашни“ ракии.

Вечерта се засякохме за кратко с Адриан, един познат от града, който живее и работи в Пловдив, бяха дошли предния ден от към Сопот с лифта и с идеята да отидат до Голям Купен. Но за жалост новите му обувки марка Мамут за близо 1000лв се бяха изкривили отвътре и не ставаха за носене.

Изглед към Средна Гора

Междувременно нашата група вече започна да се събира, време беше да поемем по пътя към хижа Дерменка. Направихме си обща селфи снимка пред портата с надпис на добър път и се сбогувахме с „хижа“ Добрила.

Относно прехода няма какво толкова да се каже, първо се ходи в гора, после се излиза на една поляна и има леко изкачване докато се излезе на по-оголен терен. От там има хубави гледки към долината и отсрещната Средна Гора.

Позирам си аз някъде по пътя

В един момент се открива и хижа Дерменка, която стои на отсрещен хълм леко встрани от основното било. Без много да си даваме зор достигнахме до хижата за под 3 часа.  Тамън да обядвам отново със свински уши на скара и студена бира.

Нашата група наредени за селфи

Хижите Добрила, Дерменка и Орлово Гнездо се държат от един и същи собственик, така че менюто беше абсолютно същото, само че цените бяха леко надолу. Нощувката в общи стаи беше по 15лв, а в двойна стая с баня и тоалетна по 25лв на човек.

хижа Дерменка

Така или иначе общите спалния бяха заети, та се настанихме в двойките. И по-добре, по един душ, поизпрахме си каквото имаше за пране и го проснахме да съхне на големият простор до хижата. През останалото време до вечеря дремахме и/или си говорихме с другите туристи за минали и бъдещи преходи.

Изглед към връх Амбарица

В късният следобед се появи и група колоездачи поели по нелекият маршрут от връх Ком до нос Емине. Сред тях имаше и наш приятел  - Стефчо, с който си поговорихме и направихме снимка за спомен. Тяхната цел за деня беше хижа Добрила и след кратка почивка поеха нататък по техният си път.

Със Стефо и Мира на хижа Дерменка

На вечеря отново се събрахме всички в столовата, хапнахме и пийнахме леко, на другият ден ни чакаше малко по-натоварващ преход – от Дерменка до Козя Стена.

 

Коментар