Зимен преход по билото до хижа Македония от Картала

Зимен преход по билото до хижа Македония от Картала
Дати

В един студен Януарски ден направихме еднодневен кръгов преход с начало ски писта Картала в курорта Бодрост, с лифта до билото и от там до хижа Македония и спускане обратно към Картала.

Утрото беше много мразовито, определено беше под -10, може би около -15 градуса. От горна станция на кабинковият лифт тръгнахме малко след 9 часа. Бяхме първите и мисля единствените които поеха в посока хижа Македония за този неделен ден.

Горна лифт станция на Картала

До връх Исмаилица стигнахме сравнително бързо, до върха беше минала машината утъпкваща ски пистата. На върха ни настигна един сноубордист, но той беше само до тук. Предстоеше му спускане на обратно. А нас ни очакваше няколко часа ходене по билото на Югозападна Рила.

на Връх Исмаилица

Тръгнахме малко на риск, оставихме снегоходките и котките в колата. Но като цяло не ни потрябваха. През по-голямата част снегът беше твърд и фирнован, на места се затъваше съвсем малко. Движехме си по коловата маркировка, не се отбихме към някой от върховете.

Гледка към Рила

Между Парангалица и Езерник засякохме група движеща се в обратната посока, единствените хора, които засякохме по билото този ден. След подсичането вр.Езерник вече изкачихме вр.Герман, от където се откри гледка към хижа Македония.

връх Герман

На спускането към хижа Македония имаше един участък от около 30 метра, който беше по-твърд и с кофти наклон, но го преминахме успешно с повишено внимание (по принцип трябваше на този участък да сложим котки).

спускане към хижа Македония

Както и очаквахме на хижата имаше доста хора, имаше група преминала предният ден по същия маршрут и останали за нощувка на хижата. Бобът и лещата както винаги са вкусни на хижа Македония, с по няколко кюфтета и чаша вино релаксирахме след 4,5 часовият преход.

на хижа Македония

Последва стандартното слизане от хижата до Картала, като преките пътеки бяха с пъртина и се възползвахме от това, за да се спуснем по бързо. Ето и връзка към лятното преминаване на маршрута: https://www.borisandonov.com/po-biloto-ot-kartala-do-khizha-makedoniya

 

Add new comment