Велоразходка в Поглед планина

Велоразходка в Поглед планина
Категория
Дати

Отдавна обмисляхме да покараме в тази част на България – планината Поглед, която е част от Конявска планина, частта заключена между реките Струма и Джерман и шосето между Дупница и Кюстендил. Най-високият връх е Поглед с височина 962 метра.

Първоначално идеята беше да се изкачим през село Блажиево, но тъй-като обявихме на няколко места, че ще караме в района сменихме срещата да е в Бобошево. Щяхме да се качим в планината през село Вуково. За съжаление само Митака ни чакаше в Бобошево и карането го направихме в по-компактен състав.

Черква в село Вукуво

От Бобошево до Вукуво се кара по асфалтов път, преминава се река Струма по железен мост най-вероятно от преди комунизма. След преминаването на реката започна сравнително стръмно и виещо се изкачване към селото, като в една от най-горните му махали спряхме за почивка до една чешма. Горе долу до там беше асфалта.

В село Вукуво

Имахме още малко изкачване по каменист черен път, който постепенно започна да става по-водоравен. От село Вукуво до следващото село Локвата са около 5км, като терена е с леки изкачвания и спускания, заобиколихме връх Поглед от западната му страна.

Връх Поглед

През село Локвата минава асфалтов път, който продължава до поделението разположено на самият връх. Почти до върха се изкачихме по асфалтовият път, като спряхме до табелката че това е военна зона.

До поделението на връх Поглед

След кратка почивка поехме отново по черен път, който заобикаля поделението и връх Поглед от към североизточната му страна докато излезем на билото южно от върха. Изведнъж се откриха страхотни гледки в иначе така мърлявия като атмосфера ден /имаше замърсяване причинено от вулканичната пепел идваща от към Майорка/

Гледки от планината Поглед

След не дълго каране по билото дойде момента да се спуснем към село Циклово. До самото село не се спуснахме, ами малко над него отбихме в посока село Висока Могила. До това село пътя беше черен, приятен за спускане.

село Циклово

В селото седнахме на пейките пред неработещият селски магазин и набързо хапнахме, преди по вече асфалтовият път да се спуснем надолу към село Сопово и пътя между Е79 и Бобошево. До Благоевград се прибрахме на самоход по Е79.

 

Add new comment