Велопреход до Църварица и Фролош

Велопреход до Църварица и Фролош
Категория
Дати

Велопреход в северната част на Влахина планина през Логодаж, Църварица, Ваксево, Фролош, Цървище и Драгодан. Нелек преход с 86км дължина и 1700м положителна денивелация.

От Благоевград се изкачихме до Логодаж по главният път за граничният пункт със Северна ?Македония. Преди Логодаж отбихме по пътя за кариерата, до самата кариера пътя е асфалтов.

На тръгване от Благоевград

От кариерата започва черен път с леки изкачвания и спускания, минахме покрай няколко изоставени махали, вдясно най-вероятно се водят към с.Лисия. Личеше си че е имало скорошна сеч в района, пътят беше осеят с дребни клони и не беше много комфортно за каране.

След Кариерата

След достигане на местност вишката, започна продължително спускане по добре поддържан черен път до село Църварица. Там направихме кратка почивка да починат краката и ръцете след натоварващото спускане.

Черква в село Църварица

След това спуснахме към село Ваксево по асфалтовият път. Отбихме се до пункта на гранична полиция и ни записаха данните от личните карти, по принцип спират всеки и му проверяват документите.

Проверка на гранична полиция

В село Ваксево седнахме на пейките на площада да починем и обядваме, взехме си по бира от местното магазинче.

Почивка в село Ваксево

Очакваше ни ново катерене по черни пътища – около 5км с 500м положителна денивелация докато излезем на билото на Влахина планина над село Фролош. След като преминахме покрай няколко махали се озовахме в центъра на селото.

Към билото на Влахина

Село Фролош някога е било голямо село с 3500 жители, сега населението е многократно по-малко. Там е роден Владимир Димитров – Майстора, в центъра на селото има издигнат негов паметник.

Паметник на Владимир Димитров - Майстора

Последва спускане по асфалтов път през с.Цървище и с.Драгодан до моста над река Струма при Мурсалево. Там отбихме отново по черни пътища покрай Струма и Кочеринските гьолове докато излезем при квартал Левски на Кочериново (бившият Шарков чифлик). От там по Е-79 се прибрахме до Благоевград.

Коментар