Вело разходка до Попова Глава над Благоевград

С поглед към връх Пирин
Категория
Дати

Не за пръв и последен път го споменавам, но околностите около Благоевград са перфектни за колоездене и са подходящи за повечето стилове на каране, като трасетата за Ендуро около парк Бачиново са едни от най-популярните в България. Но тук няма да говорим за тези добре познати трасета.

Тъй като повече ме влече XC карането и то по-лежерното такова, то ще ви разкажа за един интересен маршрут в околностите на Благоевград и по-точно до връх Попопва Глава намиращ се в Хърсовският дял на Югозападна Рила. То връх силно казано, намира се на 1023 метра надморска височина, но гледката от него е впечатляваща, точно пред нас се извисява емблемата на Благоевград – връх Пирин.

Село Айдарово

Този дял на Рила е най-ниският, но пък за XC карания е перфектен. По черните пътища в района може да се комбинират множество маршрути, в този конкретен ден се изкачихме през село Айдарово, вече се води квартал Изгрев до връх Попова Глава и се спуснахме към село Церово и от там надолу към долината на река Струма и влезнахме в града от към квартал Струмско.

Гледки към Рила

По време на изкачването се откриваха чудни гледки към околните склонове на Рила. Попаднахме и на ценна находка - някогашна лафка за отдаване на видео касетки под наем, не пропуснахме да се снимаме пред нея. Когато излязохме горе на билото духаше много силен студен вятър и не се застояхме много горе, поехме бързо надолу към село Церово.

Коментар