Вело преход в подножието на Влахина Планина

Вело преход в подножието на Влахина Планина
Категория
Дати

Този велопреход в подножието на Влахина Планина в частта ѝ около Благоевград стана традиционен и го правил в средата на месец Май всяка година. Много приятен маршрут минаващ през селата в по-ниските части на планината: Българчево, Бучино, Лисия, Дренково, Логодаж, Лешко, Падеш и Железница.

Целият маршрут е около 70км, повечето от които са по черни пътища. От Благоевград поемаме по старият път за с.Рилци, преминаваме и през село Бело Поле и пресичайки Струма се озоваваме в подножието на Влахина Планина.

Между Българчево и Бучино

В предните години началното изкачване беше по асфалтовият път към село Бучино, ни последните две години променихме леко маршрута и хващаме наляво по асфалта към село Българчево. След кратко изкачване в ляво се показва новострояща се черква, която е почти завършена. Има и синя спирка на градският транспорт. Точно от тук се поема надясно по черен път и започва леко продължително изкачване сред лозя и поля.

Изкачването продължава до достигането на една от махалите на село Бучино, там се включваме в доста прашен черен път, който ни отвежда до долината на Лисийска река, където има параклис и навес за пикник. Има и чешма, но не винаги тече вода, така че не разчитайте на чешми в тази част от Маршрута.

В долината на река Лисия

След пресичането на реката, на около 100-тина метра има отбивка от основният път в ляво и леко назад и стръмно нагоре. Хваща се по нея и там обикновено избутваме колелата, по-упоритите го изкачват и без бутане. В началото е стръмно, след това с приятен наклон, в края на изкачването пътя поема наляво и е движи на една надморска височина докато достигате до друг параклис. От там вече до село Дренково е само спускане.

След Дренково идва ред и на Логодаж, там обикновено спираме за обед и за студена бира от магазина. След като сме хапнали и отпочинали добре се отправяме към село Долно Лешко, минаваме покрай язовира, спускаме се в дерето и след това започва кратко изкачване докато стигнем рида над Лешко. От там спускаме бързо към селото и се отправяме към с.Падеш, където в центъра правим нова голяма почивка в едно ресторантче с отлична кухня.

Връх Пирин гледан от рида между Падеш и Железница

От Падеш по асфалтовият път се достига до местността Ушите, където хващаме наляво по черен път и леко катерим до рида между Падеш и Железница. От там има продължително спускане минаващо през Горна/Стара Железница и свършва точно в центъра на село Железница.

Село Железница

От там до Благоевград се кара по старият път, който в момента не е много приятен поради строежа на АМ Струма и пробиването на тунелите в района.

ПС: Снимките са микс от 2020 и 2019 година.

Коментар