Вело преход през махалите на село Бистрица до Стоб

Вело преход през махалите на село Бистрица до Стоб
Категория
Дати

Село Бистрица разположено над Благоевград е било навремето с над 50 махали, в Уикипедия се води, че махалите са 42. Разположени са по планинските склонове на Югозападна Рила от двете страни на река Благоевградска Бистрица.

За един ден тези над 40 махали е почти невъзможно да се обиколят, така че ние си правим от време на време карания в района им на порции. При този вело преход минахме през Влаховска махала, Горно Брезово и Горно Демирево.

Село Бистрица, махала Влаховци

Стартирахме от чешмичката в началото на алеята към парка Бачиново, минахме през парка и продължихме по асфалтовият път в посока вилна зона Бодрост, докато не достигнахме една от махалите разположени до пътя – Лазарчево (отляво до пътя има изграден ВЕЦ). От там се отбива черен път, който продължава покрай малък приток на река Бистрица между стръмни склонове.

Каране към село бистрица, Благоевград

Направихме малка отбивка до една чешма с изворна вода, където хората от града идват да си пълнят вода. Напълнихме си хубава вода и се върнахме до отбивката по която щяхме да започнем основното изкачване – тази към махалите Влаховци и Брезово.

В махала Влаховци

Общо взето с една две кратки почивки се качихме до Влаховската Махала, изкачването не е от леките, но не е и чак толкова трудно. Там във влаховската махала се отбихме до черквата Свети Димитър, която любезни съседи ни отключиха и влезнахме да разгледаме. Хубава черква с хубав двор.

Черквата Свети Димитър, влаховска махала, Бистрица

След кратка почивка продължихме нагоре към други от махалите на село Бистрица. От един завой се откриваше хубава гледка към вече намиращата се под нас Влаховска махала, а по отсрещните склонове се открояваха махалите Милово и Каменарци.

Гледка към Влаховска махала

След достигане на една от поляните малко под Каменарци направихме отново почивка, то от тук нататък щяха да се редуват леки изкачвания и спускания докато достигнем Горно Брезово. В този участък покрай деретата имаше кални участъци, а небето беше говото всеки момент да се отвори и да завали.

Караме си под Каменарци

В крайна сметка само препръскваше съвсем за кратко от време на време, сериозният дъжд ни се размина. След като стигнахме Горно Брезово и спуснахме до махала Льонговска решихме да хванем напряко за Горно Демирево.

Параклис Льонговска махала

Само дето там вече път няма и по пряката пътека трябваше да побутаме малко, но пък се откриха страхотни гледки към Рила и Пирин. След като избутахме горе долу до старта на Скорпион трасето, което от няколко години не се включва в Ендуро състезаниет, по пътеката спуснахме в Горно Демирево и се отправихме покрай язовирчето към една поляна за по-голяма почивка.

Бутане по пътеката

Там за малко да викаме неволята, Ачката беше вече с поомекнала гума и при помпането прецака игличката на винтила и гумата тотално спадна. Но с общи усилия проблема беше решен и след почивката ни очакваше продължително спускане към село Стоб.

Горно Демирево

В един момнет пак заваля за кратко, та докато се изчаквахме се скрихме под едно дърво. Продължихме спускането и в един момент пред нас се откроиха Стобските Пирамиди. Жалко че беше така мръчкаво времето и не станаха хубави снимки.

Крием се от дъжда

Стобските Пирамиди

От село Стоб по асфалта отидохме в с.Пороминово с надежда да работи кръчмето, но за нещастие беше затворено. От там покарахме до Кочериново, но и там не работеше заведение за хапване. Взехме си по нещо от магазина, пихме по бира и от там директно се прибрахме в Благоевград по старият път през село Бараково.

Коментар