Вело преход до Орцево, Златарица и Гарван

Вело преход до Орцево, Златарица и Гарван
Категория
Дати

Отдавна имахме идея да покараме колела към Орцево, така че му дойде времето и за това приключение. А поводът беше юбилейното 10-то издание на Рок Фест Елешница. Така че съчетахме карането през деня с рок концерта вечерта.

За съжаление нямаше свободни места в Елешница, та се настанихме в Добринище в къщата на Баба Дора – чисто и спретнато, добро място за отсядане. В събота сутринта поехме по пътя към Елешница, като цяло не се спряхме там, а продължихме нагоре към следващите села.

По пътя към Черешово

По-голяма почивка направихме в село Черешово. Там в местното магазинче пихме по бира. До селото пътя е асфалтов, като на моменти асфалта е много лош, особено точно над Елешница. От Черешово до Орцево се изкачихме по черен път, като накрая се включихме в асфалтовият път идващ от към село Бабек.

Горе на цветните поляни

Веднъж качили се на по-високото се откриха страхотни гледки към Пирин, Рила и Родопите, като под нас добре се открояваше село Черешево, а част от махалите на Орцево се виждаха по отсрещното било.

село Черешово

В Орцево постихме кръчмата на Муса, така да се каже местната забележителност, а Муса е познат на планинарите от цяла България. След като хапнахме при него и си починахме достатъчно поехме към заслон Велийца – сравнително скоро изграден заслон, който предлага добри условия за нощувка /като за заслон/.

село Орцево

От там поехме по билото на Родопите следвайки червената маркировка/Е8/ до село Златарица, като минахме покрай махала Бозево. От златарица се отбихме в посока махала Гарван. Всички тези махали са много живописни и от там се отварят страхотни гледки към Пирин. Едно място, което силно препоръчвам за вело или пешеходен преход.

Заслон Велийца

От Гарван вече започнахме да спускаме около 10-тина километра докато излезем на асфалтовият път между Елешница и Черешово. От там до Елешница ни остана съвсем малко като разстояние, пред плажа завърши нашето съботно вело приключение.

Карам си из родопите

Натоварихме си колелата на колата и се отправихме към Добринище, където да вземем душ, да се преоблечем и да отидем на Рок Феста в Елешница.

 

Коментар