Вело обиколка на езерото Керкини

Вело обиколка на езерото Керкини
Категория
Дати

Миналата година обиколихме с колелата езерото Керкини в Гърция в началото на Май. Тази година решихме да е през февруари, за да може евентуално да засечем розово фламинго, преди да са отлетели в началото на Март.

Миналата година беше точно на Гергьовден – 6 май, имаше огромни опашки на граничната проверка, така че оставихме колите в с.Кулата и от там започна нашето вело приключение. Тази година паркирахме колите малко преди село Неа Партициа и от там тръгнахме с колелата.

Видео от Прехода:

Тази година бяхме 8 човека с колела и още 6 така на разходка с коли. Отделно по пътя ни достигна още 1 познат от Петрич. Посоката отново беше обратно на часовниковата стрелка, подминахме Вирония и още едно селце и спряхме за кратка почивка в Мандраки.

Старт на вело обиколката на Керкини

Следващата почивка беше в село Керкини, където се изчакахме да се съберем всички – велосипедистите и туристите. В центъра на селото имаше пазар, някои си накупиха разни неща от пазара, цените не са много по-различни от тези в България. Там в Керкини си направихме обща снимка.

Обща снимка в село Керкини

Разбрахме се следващата среща на цялата група да е в село Литотопос, където е стената на езерото и има пристанище и корабчета, с които да се разходите из езерото. Докато достигнем до пристанището, освен да караме основно по асфалта, на няколко пъти се отбихме по черни пътища покрай самото езеро с надеждата да видим розово фламинго. Видях само 1, но то бързо ме усети и отлетя.

Лодка в езерото Керкини

В Литотопос пристигнахме към 13:30, тъкмо време за обяд. Седнахме в едно от двете заведения предлагащи храна, те са едно срещу друго. Избрахме това с по-голямата тераса. На масата се заседяхме до към 3 следобед, като си хапнахме стабилно и пихме по някоя бира.

На обяд в Литотопос

Тъй като времето напредваше, то ние с колелата продължихме да си затворим обиколката на езерото Керкини. Докато тези дошли с коли се отправиха към пристанището за да се качат на корабче за разходка из езерото. Както ни споделиха в последствие, разходката с корабчето е продължила около час, а цената е била по 10 евро на човек, като минимума е 40 евро. Т.е Ако сте по-малко от 4 човека ще платите общо 40 евро. Ако сте 5 човека – 50 евро. Тази снимка е направена от корабчето:

Птици в езерото Керкини

Ние продължихме с колелата по дигата, която прави елипса в северна и след това североизточна посока. Кара се по черен път, който е с дължина около 15км. Достигнахме до помпената станция, тя се намира до един малък параклис, та там си направихме обща снимка само на тези, които продължихме с колелата по черният път.

Обща снимка на помпената станция

Малко по-нататък в северна посока най-накрая успяхме да видим 4 розови фламинго крачещи из плитката вода. За съжаление с телефона на приближение не стават хубави снимки, а птиците бавно се отдалечаваха от нас навътре в езерото.

розово фламинго в керкини

След опитите да заснемем фламингото продължихме по дигата, тази година водата беше по-малко от предната и особено в северната част езерото беше пресъхнало и местните бяха пуснали биволи на паша там. Не след дълго достигнахме краят на тази отсечка.

Биволи пасат в пресъхналата част на  керкини

От там по асфалта през едно село (трудно ми е да им запомням имената) се качихме на един по-главен път, от там през един тесен моста над река Струма достигнахме до село Вирония и от там обратно по пътя, където бяхме оставили колите.

Мост над река Струма преди Керкини

Моят съвет е ако правите обиколка на езерото Керкини, да започнете от Вирония, така ще спестите малко каране по асфалта, общо около 12-15км в двете посоки.

Коментар