Вело излет от Благоевград до Бобошево

На османският граничен пост над Дъбрава
Категория
Дати

На 1-ви Май се очертаваше страхотно време, така че решихме да направим една вело разходка от Благоевград до Бобошево, като ползваме смесено асфалтови и черни пътища.

Събрахме се пред стадион Христо Ботев и потеглихме по асфалтовият път към село Дъбрава. Там направихме кратка почивка пред кметството, където има и чешма. От там вече поехме по черен път към една от махалите на селото, спуснахме се в дерето и се изкачихме на отсрещният рид.

Село Дъбрава

По черни пътища поехме на изток, постепенно набирахме височина до турският пост – бивша гранична кула, когато границата между Османската империя и Княжество България е минавала по този рид.

Гледка към Дъбрава

След почивка и снимка на турската кула имахме още малко изкачване до връх Стобска Чука /923м/ от къде последва продължително спускане към село Стоб с красив изглед към Стобските пирамиди.

Турска гранична кула

От селото продължихме към град Рила по черен път покрай южният бряг на Рилска река. В Рила направихме почивка, пихме по 1 бърза бира от магазина и продължихме по асфалтов път към село Смочево.

Стобски Пирамиди

Там край с.Смочево се намира винарната Меди Вали, където отново направихме почивка, някои от групата си купиха по бутилка вино.

От Смочево към Бобошево е почти само спускане, минава се над реките Герман и Струма, които се вливат в близост до Бобошево. Там се отбихме за обяд в Механа Яна, готвят сравнително добре на бих казал под средните цени.

На параклиса след Бобошево

От Бобошево до Рилската река карахме покрай река Струма, до моста между Мурсалево и Драгодан по асфалтов път западно от реката, а след като минахме от източната страна поехме по черен път, който ми преведе между Струма и Кочеринските гьолове.

След това продължихме по старото трасе на теснолинейката, която 50-те години комунягите са премахнали. Навремето е имало железопътна теснолинейна линия от Гара Кочериново до Рилският Манастир. Та до село Бараково движихме по някогашното трасе на тази теснолинейка.

Изглед към планините

От село Бараково до Благоевград си се прибрахме по старият асфалтов път, който е панорамен и открива красиви гледки към Рила, Пирин и Влахина планина.

 

Коментар