Тасос Ден 1 – Източно и Южно Крайбрежие

Тасос Ден 1 – Източно и Южно Крайбрежие
Категория
Дати

Миналата година направихме вело обиколка на остров Тасос за един ден. За тази година решихме да разчупим и да обиколим острова в 3 дни, като вторият ден да изкачим с колелата връх Ипсарио (1204), който е най-високият на острова. Първият ден по план трябваше да караме от Лименс (пристанището, където спират фериботите идващи от Керамоти) до Лименария от източната и южна страна на острова.

В петък 10-ти Май рано сутринта си натоварихме колелата по колите и се отправихме към Кулата и от там към Керамоти. Идеята беше да оставим повечето коли в Керамоти и да се натоварим на ферибота само с колелата и 1-2 придружаващи коли за багажа. Но лошото време ни провали плановете. Преваляваше от време на време, но силният вятър беше спрял фериботите. Беше станала огромна опашка от всякакви превозни средства и не се знаеше кога точно ще има ферибот до острова. Така че решихме всички да се наредим на опашката с колите и да се надяваме да пуснат ферибот по някое време през деня.

Видео от Разходката:

В крайна сметка след повече от час чакане най-накрая започнаха да пускат колите на ферибота, успяхме да се качим и ние. Разбрахме че в този ден ще работи само 1 ферибот с по-големи размери заради вълнението. Остров Тасос беше обгърнат от тежки облаци, така че решихме в този ден да не караме колела, а само да се поразходим с колите из източната и южна страна на острова по пътя ни до Лименария.

морски залив Тасос

Нещо не се доразбрахме с другата част от групата и само нашата кола пое по пътя от изток. На няколко пъти спирахме покрай пътя за снимки, с това облачно и мрачно време не бяха добри условията, но все пак направихме по някоя друга снимка.

островче до остров тасос

Така малко преди 4 часа достигнахме до женският манастир „Свети Архангел Михалил“, който се намира на ръба на скалите в южната част на острова. Оказа се че е затворен за обедна почивка и ще отворят в 16:00. Така че почакахме малко, през това време снимах Ливади Бийч, който добре се виждаше долу в ниското.

Ливади Бийч

В 4 отвориха манастира и влезнахме вътре да поразгледаме. Много красив и поддържан манастир, навсякъде цветя и растения, сградите са в типичен гръцки си стил – притегателно място за туристите, които в този мрачен и делничен ден не бяха много, така че се поразходихме на спокойствие.

манастир свети архангел михаил

След манастира решихме да отскокнем до Гьола – един от легендарните плажове на Тасос. Представлява една оформена дупка в скалите с пясъчно дъно, водата се пълни от морето като по-силните вълни преливат над скалният праг. Също много магнетично място, които през летният сезон привлича много туристи, но в този ден почти нямаше хора.

 плаъж Гьола в Тасос

След Гьола директно отидохме в Лименария. Вече беше станало време да се настаним в наетият през букинг от нас апартамент. Малко се поомотахме докато го намерим, уличките до пристанището все бяха някакви еднопосочни и все не в нашата посока, но в крайна сметка стигнахме до малкият пристан, то и апартамента ни беше в една стара но реновирана къща срещу пристанището.

лодка в морето в лименария

Не снимахме апартамента, но си беше удар от джакпота – чисто, леко в ретро стил и платихме около 210 лева за 2 нощувки за 6 човека, или по 17,50 лв на човек за нощувка. Като апартамента си имаше 3 стаи за по 2ма, 2 бани с тоалетни, оборудвана кухня и отделна стая тип трапезария. Трапезарията и едната стая бяха с обща тераса с изглед към морето.

изглед към Лименария

Преди вечеря цялата група се събрахме за разходка по пристана. За настаняването се бяхме пръснали на 4 различни места. След приятната разходка под залязващото слънце се отправихме към едно от кръчметата, където хапнахме, пийнахме и се повеселихме.

 вечеря в Лименария

Коментар