Скален феномен Столо и Добравишка Скакля в Понор планина

Скален феномен Столо в Понор планина
Дати

Понор планина е част от Стара Планина разположена северно и близо до София. В последно време се прочу със скалният феномен Столо и водопадът Добравишка Скакля. Пещерата Душника също не е за пропускане, когато сте в района.

Тази дестинация ни беше в плановете отдавна и дойде време да посетим скалният феномен Столо в Понор планина. От Благоевград тръгнахме сравнително късно, минахме през Своге, където изчакахме вечно закъсняващата част от групата.

Как да достигнем до Столо в Понор планина?

Първо трябва да достигнете до село Искрец, което се намира на пътя между Бучин Проход и Своге. Ние на отиване минахме през Своге, а на връщане през Бучин Проход и Костинброд. Ако идвате от към София определено ви препоръчвам да минете през Костинброд.

Село Брезе

Достигнали до село Искрец трябва да отбиете на север към село Брезе. Има ясни указателни табели, няма как да ги объркате. Малко преди село Брезе има отбивка за Д.Добравица и водопад Добравишка Скакля, пропуснете я и продължете към селото. След като подминете центъра на селото, който приятно обновен, ще достигнете до отбивка за Г.Добравица, остро вдясно от главният път. Продължете докато има асфалт и там ще намерите място за паркиране.

От тук се тръгва към Столо

Пътеката до Столо от Горна Добравица е добре маркирана и с указателни табели, на които е посочено оставащото разстояние. От където се оставят колите до Столо е около час и малко. От махалата много добре се вижда скалният феномен от долна перспектива.

На столо

Разходката до Столо е приятна и подходяща за деца. Няма стръмни наклони, пътеката обикаля и бавно се изкачва нагоре. На самите скали горе имаше няколко групи, заформи се нещо като опашка за снимки на скалният феномен.

Водопад Добравишка Скакля

След като се върнахме до колите се отправихме към водопад Добравишка Скакля. С автомобилите се върнахме до село Брезе и спуснахме по основният път до отбивката, която споменах по-горе. Пътят до Долна Добравица е макадам с някакви бегли остатъци от асфалт, но като цяло се минава без проблем дори с ниска кола.

Водопад Добравишка Скакля

След като достигнете първите къщи ще видите табела сочеща вдясно, от там до водопада са 1,7км. Ходи се по черен път, точно преди водопада се отбива по една кратка пътечка и се достига подножието на Добравишка Скакля.

В началото на Май нямаше много вода, може би трябва да се посети след обилни дъждове, или по-рано през пролетта. Но въпреки това водопадът е красив, с височина от около 20 метра.

Пещера Душника

След връщане до колите, се спуснахме по пътя към село Искрец. Преди селото точно при последната варница, вляво има бариера а в дясно черен път спускащ се към реката (това е ако спускате от Брезе). Като тръгнете по този черен път, след няма и 2-3 минути ще се озовете пред един от входовете на пещера Душника. Намира се точно под асфалтовият път.

Пещера Душника

Ако продължите надолу по черният път, той прави рязък завой наляво и се достига до друг от входовете на пещерата, или по-скоро да кажем изход, защото пролетно време от там излиза вода, но сега беше пресъхнала и влезнахме малко навътре с идеята да достигнем основната галерия, която видяхме от горният вход. Но беше доста ниско и в един момент стана влажно и се отказахме.

в пещера Душника

Фестивал Lunar в центърът на София

Фестивал Лунар - Народен Театър

Следващата ни цел преди да се приберем в Благоевград беше центърът на София и по-точно светлинният фестивал Lunar по-случай празника на Европа. Интересни инсталации и прожекции бяха направили. Но имаше прекалено много хора, буквално навсякъде около Lunar инсталациите гъмжеше от хора. Пообиколихме, поразгледахме, поснимахме и се прибрахме в Благоевград тъкмо няколко минути преди полунощ.

Add new comment