Разходка от Мелник до Роженският Манастир и Златолист

Разходка от Мелник до Роженският Манастир и Златолист
Дати

Това е кръгов пешеходен маршрут с дължина 15км като се тръгва от Мелник, изкачва се до Роженският манастир, спуска се към Златолист и храмът на Преподобна Стойна и след това се отива към Мелник.

В неделя сутрин се събрахме стабилна група от 17 човека, като до Мелник се придвижихме с автомобили. В Мелник се събрахме в парка и поехме към центъра на града покай пресъхната река.

Мелник

Еко пътеката до Роженският манастир следва коритото на реката, като в един момент започва стръмно, но кратко изкачване до върха на Мелнишките пирамиди. От там се откриват страхотни гледки както към пирамидите, така и към околните заснежени била на планините Пирин, Славянка и Беласица.

На върха на мелнишките пирамиди

След изкачването и фотосесията на фона на красивите пясъчни образувания следва кратко спускане към Роженският манастир. Пътеката на едно място е много изровена, като има леко подсичане под нея.

Роженският Манастир

След като се поразходихме вътре в манастира се отправихме към поляната, която е до старата черква, тъкмо беше обедно време и там на тази поляна си направихме обедната почивка. На същата поляна имаше още една група от 17 човека от петричкото дружество Калабак.

Групата обядва

След като обядвахме ни очакваше плавно спускане към Златолист по черен път, по който в последно време има немалък трафик от леки коли. Този път е с дължина 5км и се взима за около час. Храмът на Преподобна Стойна е близо до селото в северна посока, или иначе казано в посока Мелник.

Храмът на Преподобна Стойна

Поразгледахме храма и седнахме на поляната срещу него докато се посъберем цялата група. Следобедното слънце препичаше и ние отпуснати мързелувахме на полянката. Оставаха ни да изминем последните 5км до Мелник, първоначално по черен път, и след това има кратко изкачване и спускане по една еко пътека.

Храмът Света Петка

Преди няколко години минахме по тази пътека, тогава беше много обрасла и беше мъка да бутаме колелата по нея. Сега пътеката беше добре почистена и по-широка. След като се прехвърли билото се открива гледка към храма Света Петка и Кордопуловата Къща.

Кордопуловата къща

С навлизането в Мелник се минава покрай Литовата къща, след това покрай Кордопуловата и вече се навлиза в по-централната част на най-малкият град в България.

 

Коментар