Разходка из Огражден планина – Чуриловски манастир и село Долене

Чуриловски манастир
Дати

Огражден планина не е особено позната, но си има своите красоти, част от които са Чуриловският манастир „Свети Георги“ и селата Кукурахцево и Долене.

В неделният ден след съботната разходка до Бобошевски Руен се отправихме в посока Петрич, където нашите приятели от Бела Екстрийм бяха организирали приятна разходка из полите на планината Огражден.

След събирането пред магазина на Бела Екстрийм се отправихме към село Гега, където оставихме колите. Жяхме се събрали голяма група, само от Благоевград бяхме 16 човека, а общо бяхме може би към 40.

Едно от селата в Огражден

От село Гега продължихме пеш по асфалтовият път, който се спуска в долината и за кратко се изкачва по отсрещният склон, където е отбивката за Чуриловският манастир. Манастира ни беше една от целите за деня, но продължихме по черният път към село Чурилово, а след това отидохме и до село Кукурахцево.

Чешмата в село Кукурахцево

Там в селото направихме малко по-голяма почивка, тъкмо и да се събере поразпръснатата ни група. Пихме по бира от селският манастир и след това пордължихме по черният път към следващото село. Но до следващото село така и не достигнахме, от един завой поехме надолу по билото на един от Огражденските хълмове.

Интересно дърво по склона на Огражден

Пътеката по билото едвам си личеше, но пък ни свали точно пред портите на Чуриловският манастир. След кратка разходка из манастира и качване до камбанарията дойде време за обедната ни почивка.

Камбанарията на манастира

В двора на манастира има достатъчно маси и пейки, където заседнахме да хапнем и пийнем, а женската част от групата спретна няколко игриви хора.

Хоро в двора на манастира

След обяда групата се раздели, една част останаха да си допиват, а друга част се върнахме към село Гега, натоварихме се по колите и отидохме до село Долене – едно красиво село с много цветни градини и къщи за гости.

Порутени къщи в село Долене

Въпреки късната есен, южното изложение на село Долене си казваше думата и все още в китните светни градини имаше запазени цветя. Заслужава си човек да се върне на пролет и да се наслади на пълната красота на това добре подържано село!

Цветни градини в село Долене

След разходката из селото се върнахме обратно по колите и на път за Благоевград се отбихме до топлите минерални гьолове край Рупите, където се понакиснахме в горещата минерална вода.

 

Коментари

За да знаят младите,къде ходят.Да браво на тези млади ентусиасти,които от едно село с добро минало сега с няколко възрастни жени.Да добре изпълнено,пълни окото и душата. Има една забележка,за манастира,Той е носил при построяването си Игуменски манастир.Сега някои придърпва чергата и го наричат Чуриловски,което не отговаря на истината.Невежеството и немарата на клира довежда до това недоразумение.Хубаво е да пазим живи традициите и да ги тачим.

Коментар