Разходка до Якорудските Езера в сняг

Разходка до Якорудските Езера
Дати

В съботата на 5-ти Декември решихме да направим една разходка до Якорудски Езера от кантон Нехтеница, до първото езеро – Рибното се върви по черен път, а към следващите по пътека.

До кантон Нехтеница достигнахме сравнително лесно, имаше на места заледени участъци по пътя, но като цяло времето беше меко и леда беше поомекнал.

Нехтеница

От кантона тръгнахме по черният път към долното Якорудско Езеро, което е познато и като Рибното. В началото снега беше около 1см, но с набиране на надморска височина и с наближаване на езерото лека полека снежната покривка започна да се увеличава.

В началото

За съжаление този път времето не беше с нас, през цялото време имаше мъгла, на места духаше, на моменти валеше ситен сняг сменящ се често със суграшица.

След като достигнахме първото езеро решихме да се качим и до второто. Доста трудно намерихме пътеката в снега и клека, а тази пътека не е чистена скоро време. Въпреки оруксмапс, пътеката доста трудно се следеше.

Рибно Якорудско Езеро

Качихме се до един пасаж от по-големи морени, на орукса даваше пътеката че е в дясно, но така и не видяхме пролука в клека. Заради мъглата и лошото време решихме, че е време да се връщаме назад.

Нагоре в снега и клека

Близо до долното езеро също има кантон, спряхме там от подветрената му страна да хапнем нещо набързо, като през цялото време на импровизираната ни обедна почивка духаше и валеше ситен сняг.

Надолу до колите взехме разстоянието значително по-бързо. По пътя на идване, както и сега на връщане заварихме едно стадо коне, което изглеждаше изгубено. Но пък конете не бяха слаби, добре охранени бяха.

Коне в снега

За някаква част от пътя на долу ни последваха, но в един момент спряха и се отбиха в страни в мъглата.

На връщане към Благоевград една част от групата се отби към село Баня за минерален плаж, а другите минахме през Разлог да си вземем пресни конски суджуци.

 

Коментар