Разходка до връх Връшник в Лисец планина

Разходка до връх Връшник в Лисец планина
Дати

Връх Връшник е с височина 1500 метра и е най-високият връх в планината Лисец, намираща се северно от Кюстендил и планината Осогово. Най-лесният начин за достъп до връх Връшник е от село Лисец.

Колите ги оставихме малко преди село Лисец, там им малко уширение и две отбивки в ляво и дясно от основният асфалтов път до селото. Черният път към върха е в ляво от основният път и първоначално пуска леко надолу преди да започне катеренето.

Сняг си имаше още в началото на прехода, около 30-40см, като до върха постепенно започна да се увеличава. На места , сравнително рядко се газеше и до към коляното, но предимно до около глезените и над тях. За съжаление снегоходките си останаха вкъщи, с тях щеше да е много по-приятна разходката.

Черният път достига до самият връх, но под самото привършие има пряка пътека, за да не се обикаля по пътя. Пътеката е стръмна и на нея се затъваше повечко, но не е дълга, така че с малко зор я минахме сравнително бързо.

На самото изкачване към върха има гледки и към Витоша и Рила, но на самият връх е обрасло, пък и имаше немалко сняг, така че не се мотахме много. На самият връх има няколко антени, гледка се открива към град Кюстендил и осоговската планина.

Разстоянието от асфалтовият път до върха е 3,75км и го взехме за около 2 часа и 20 минути. Ако няма сняг ще е доста по-бързо, наклона не е голям и лятно време ще е приятно да се изкачи този връх, защото се подхожда от северната му страна и през повечето време се ходи в гора.

При Секвоите

Връщането беше малко по-бързо, но като цяло в сняг се ходи по-бавно и е по-изморително. След като се върнахме при колите се отправихме към Кюстендил и село Богослов, близо до което има горичка от секвои, 3 от които са на над 130 години. Макар и съвсем малка като площ, тази горичка от секвои въздейства много ободряващо и зареждащо.

Коментар