Разходка до хижа Добърско

Разходка до хижа Добърско
Дати

Имахме запазена нощувка в Добринище и през деня се чудихме къде да направим една по-лека и лежерна разходка и везните наклониха за село и хижа Добърско. От селото до хижата се достига за около час и половина, което е идеално аз една кратка разходка.

Бяхме се разбрали да се чакаме в центъра на село Добърско, пред старата вкопана черква. Тези от нас, които не я бяха разглеждали влезнаха набързо да разгледат. Черквата е много добре изрисувана и има кокетно дворче изпълнено със зеленина и различни растения. А стенописите вътре са уникални, но по принцип е забранено снимането с фотоапарати.

Черквата в Добринище

След кратката визита на черквата в Добърско се оправихме с колите към рибарника над селото. Пътя до рибарника е доста разбит, но се спестяват 2 киломентра, и половин час ходене. Оставихме колите над рибарника и поехме по пряка пътечка нагоре към хижата.

Групата си почива

По принцип до хижата достига черен път, който на места се съкращава с преки пътеки. Има маркировка, но е по-нарядко и трябва да внимавате да не изпуснете някоя от отбивките. От Рибарника до хижата стигнахме за по-малко от час, като имаше само 2-3 по-стръмни изкачвания, които бяха кратки, през повечето време се ходи по не стръмен черен път.

табелка по пътя към хижа Добърско

За съжаления хижарят го нямаше, беше оставил само столовата отключена, но и нямахме намерение да седим вътре в хижата на хубавото слънчево време. Хижа Добърско е разположена на една слънчева поляна с хубава гледка към Пирин, която гледка обаче напоследък се закрива от саморасли борове по периферията на поляната.

Гледка към връх Езерник измежду боровете

За общата снимка се наредихме на една голяма люлка, на която спокойно можеха да седнат трима възрастни. След това се поизлегнахме на тревата и се наслаждавахме на спокойствието на планината.

Хижа Добърско

След около час се отправихме обратно към Рибарника, където похапнахме вкусна боб чорба, риба и специалните салати на домакинята, която готви много вкусно.

Вечерен купон в Добринище

Вечерта се настанихме в къща за гости в Добринище, където си направихме вечеринката – скара, вино, домашни мезета споделени с приятна компания на фона на разнообразна музика.

Коментари

Браво сладури, мачкайте чалгата с природа и рок&рол!
Добра идея за дядо и внучета!

Коментар