Преход Кулиното – вр.Пирин – Даутов връх

На връх Пирин
Дати

Това е преход в един от най-рядко посещаваните райони на Пирин планина, като цяло там няма маркирани пътеки, и надали ще срещнете туристи. Всъщност от Предела до връх Пирин има маркировка, пътеката е горе долу добра. Ако се тръгне от Кулиното, то се върви първоначално по един черен път и после за кратко по пътека, преди да се достигне маркираната пътека идваща от предела.

Лека полека пътеката катери нагоре до безезерният циркус под връх Пирин, казвали са ми че там някъде е последната вода, но ние напълнихме малко по надолу от рекичката. От безезерният циркус докато се излезе на билото под върха се качва по един затревен улей, който може и да се заобиколи отдясно, но пък така се удължава качването. Вече от билото до връх Пирин остава още малко изкачване.

Безезерният циркус и връх Пирин

На връх Пирин има капсула с тетрадка в нея, всеки качил се на върха се записва в книгата, при желание разбира се. Не пропуснахме и ние да се разпишем, това ми беше 3-то качване на връх Пирин, и трите пъти по различен маршрут.

Гледки от връх Пирин

От връх Пирин поехме на юг, целта ни беше Даутов връх. Но докато достигнем до него се качихме на Плешки и Безименният връх. Лично препоръчвам да се изкачи Безименният, а да не се подсича и заобикаля, защото вероятността да изпуснете пътеката и да се забиете в клека е много голяма. Преди 3 години именно така клекясвахме и загубихме време докато се мотаем из клека.

На Безименният връх

Между Безименния и Даутов има участък с клек, пътеката минава първо по ръба и след това се отбива в леко в дясно, ако се оглеждате внимателно няма как да я изпуснете. В обратна посока е малко по-трудно да я намери човек.

Вече преминали този пасаж от клек нагоре към Даутов връх е предимно камънак, качва се сравнително бързо. От горе вече се открива впечатляваща гледка към мраморното било и ридовете Събиците, Средоноса и Котешкият Чал. За да се види Даутовото езеро трябва да се слезе малко надолу от връхната точка.

Даутово Езеро

Нашият път за спускане към колата оставена на Кулиното преминаваше покрай Даутовото езеро, което беше пълноводно, понякога на есен пресъхва. От езерото по пътека из клека, която наскоро беше почистена се стига до местността Ушиците, където преминава пътеката с червена маркировка от Предела за хижа Яворов, от там до Кулиното е само надолу, еднообразно и монотонно.  

 

Коментар