Пещера Голяма Гарваница

Пещера Голяма Гарваница
Категория
Дати

В Събота някои станахме по-рано, други се поуспаха. Тези по-ранобудните възрастни заедно с децата отидохме пеш до разположената на около 2км от село Горско Сливово пещера Голяма Гарваница.

Пещерата се намира по средата между селата Горско Сливово и Кърпачево. Разположена е на 300 метра от асфалтовият път, има информационни табели и няма как да я пропуснете. Самият релеф също е отчетлив.

Пещера Голяма Гарваница

Пещерата Голяма Гарваница представлява голяма вертикална дупка в скалата, води се пропастна вертикална пещера и дъното ѝ се намира на 60 метра дълбочина. Около дупката има изградена дървена ограда, която да попречи на по невнимателните да не паднат в пещерата.

Пещерата е неохраняема, като има изградено метално стълбище по което да се спуснете до дъното ѝ. Част от стълбите са стръмни и влажни, така че трябва да се слиза по-внимателно. Вече стъпили на дъното на пещерата можете да разгледате няколкото галерии оформили се навътре в скалата.

По металните стълби към дъното на голяма Гарваница

Според местните жители галерии на пещерата водят до други обекти и забележителности в района, но за да поеме човек в мрака на тунелите трябва да е сериозно екипиран. Ние влезнахме само малко навътре, доколкото ни позволяваше осветлението от телефоните, пък и с навлизането навътре калта започна да се увеличава.

Не след дълго поехме обратно по стълбите нагоре към изхода от пещерата и от там към селото и къщата за гости.

 

Коментар