На лов за щъркели през първият пролетен ден

На лов за щъркели през първият пролетен ден
Категория
Дати

По време на вело разходката до Попова Глава не успяхме да видим щъркел, а си бях наумил да видя такъв, за да си сваля мартениците както си е обичаят по нашия край. Бях чул че по Рилското Корито (това е долината на Рилската река между Кочериново и град Рила) има вече дошли щъркели, така че решението беше взето, в Петък 20-ти Март щях да пораздвижа до селата там, а и това беше първият пролетен ден за тази година.

Речено сторено, уговорихме се с още няколко приятели и в приятният слънчев следобед подкарахме по старият път към Бараково. Това си ни е редовен маршрут за раздвижване при приятно време за колоездене. От Благоевград до Рила и обратно са около 40 километра по асфалт. А от старият път има изключителна гледка към Северозападна Рила и върховете Голям Полич, Малък и Голям Калин.

Гледка към Северозападна Рила

От Бараково поемаме към Пороминово, след това към Стоб, където обикновено на чешмичката правим кратка почивка и продължаваме към град Рила. През цялото време като пейзаж се открояват Стобските Пирамиди – едно омайващо пясъчно природно образувание, за което ще ви разкажа друг път и за това как се качихме догоре с колела.

Традиция ни е в Рила да седнем на Бистрото, където готвят много вкусно – и скарата им е на ниво, както и шкембето, курбан чорбата и другите ястия. Но от както обявиха извънредното положение заведенията не работят, затова се задоволяваме да се припичаме на слънце на градското площадче, разбира се спазвайки 2 метра един от друг. Продоволствия си набавяме от близкото магазинче, кой с бира, кой с кафе, обсъждахме ситуацията около коронавируса.

Към нас се присъедини и една канадка, която беше дошла пеша от Благоевград и си чакаше автобуса наобратно, докато посръбваше и тя от кенчето с Пиринско ни сподели че от 3 месеца са в Благоевград заедно с мъжат ѝ, който също кара колело, но с другата група на шосейните колоездачи.

Щъркел в Кочериново

Та цялата идея на карането беше да видим щъркели, и наистина видяхме цели 3 – един в село Стоб и 2 в Кочериново. Имаше и няколко празни гнезда, които очакваха своите обитатели. Мартениците ги окачих на едно цъфнало дръвче покрай пътя при изкачването след Бараково. А каква красота само бяха няколкото цъфнали дръвчета подредени едно до друго.

ПС: В момента в който пиша това метеорологичните условия се бяха доста влошили, в понеделник валя сняг. Надявам се щъркелите да не са пострадали от студеното време!

ПС2: В галерията съм добавил снимки и от карането ни седмица преди това по същият маршрут.

 

Коментар