Крушунски Водопади и Деветашка Пещера

Крушунски Водопади
Категория
Дати

След връщането ни от пещерата Голяма Гарваница, вече събрали се цялата тайфа се качихме по колите и се отправихме към Крушунските водопади, където първо обядвахме в местно кръчме и след това се насладихме на красотата на водопадите. А за тях няма какво да се каже, снимките разказват най-добре. Единственият недостатък са тълпите от хора, но това си е нормално за съботен ден.

Водопад Пръскалото

След Крушунските водопади отскочихме и до Деветашката пещера, вече минавахме към късният следобед и се бяхме притеснили, че ще са затворили входа, но се оказа че работят до към 20:00 часа, имахме предостатъчно време да разгледаме.

Деветашка Пещера

А Деветашката пещера е уникална, впечатляваща с огромните си отвори и големи галерии. Тя е обиталище десетки хиляди прилепи от над 30 вида. Някои от галериите са със забранен достъп през част от годината за да се предпази популацията от прилепи. Единственото грозно нещо бяха бетонните кръгове по земята останали от комунистическото ни минало, тогава нечий болен мозък е бил решил да се ползва пещерата като секретен военен обект. Въпреки това Деветашката пещера е величествена и трябва да бъде посетена.

След пещерата се върнахме в базовият ни лагер – къща за гости Липите. Отново вечеря полята със студена бира.

 

Коментар