Къде да покараме ски в Югозападна България

Къде да покараме ски в Югозападна България

Като любител на ските и живеещ в Благоевград ще ви представя местата където може да покарате ски в Югозападна България, като имам предвид предимно Благоевградска и Кюстендилска области и ще наблегна на не толкова популярните курорти и ски писти.

За Банско и Боровец всеки знае, уикендите и двата курорта се пръскат по шевовете и не е приятно повечето време да се редиш по опашки за лифт или по пистите да има много скиори и сноубордисти.

Ще се опитам да представя ски курортите от север на юг:

Паничище и Рилски Езера

Ски писта Рилски Езера

Макар че има малко отстояние между курорта Паничище и ски пистата на Рилски Езера, все пак са достатъчно близо и ще ги представя заедно.  

Паничище се намира в северозападният дял на Рила, като до курорта се достига по пътя през Сапарева Баня. Има няколко хотела и почивни бази, а за ски любителите са на разположение няколко къси писти, предимно за учебна цел. Те и не винаги работят, защото са разположени по-ниско и не винаги има сняг.

Ако продължим малко по-нагоре по асфалтовият път ще достигнем до хижа Пионерска, от където започва седалков лифт достигащ до хижа Рилски Езера. От хижата до платото над нея има Помагалски влек, тип паничка. Общата дължина на пистата от платото до хижа Пионерска е някъде към 3 километра.

Над хижа Рилски езера е и едно от любимите места на фрирайдърите, обикновено се спускат по улеите над хижа, но понякога това е опасно поради риска от лавини.

Ето и връзка към сайта на Рилски Езера: https://rilskiezera.bg/

Мальовица

ски писти Мальовица

Ски курортът Мальовица или по-известен като ЦПШ се намира на около 25км от Самоков, като се преминава през село Говедарци.

От няколко години Мальовица започна да се развива като ски курорт. Не че и преди години нямаше писти, просто сега има нов собственик на пистите и съоръженията са ремонтирани, има нови хотели, също така и старата Централна Планинска Школа беше ремонтирана и превърната в хотел.

На поляната пред ЦПШ са монтирани нови ленти за ски и шейни, които да улесняват децата и начинаещите, те са доста по-удобни от ски влековете за напълно начинаещи скиори.

Другите писти са за по-напреднали, като пистите Ръждавица и Улеят-Стената са маркира като червено/черни. На Ръждавица също има учебен плац за малко по-напреднали, като там пистата е означена със син цвят.

Връзка към сайта на Ски Мальовица: https://malyovitsa.com/


Ски Център Осогово

ски център Осогово

Ски пистите в планината Осогово се намират в близост до хижа Осогово на около 16 км от Кюстендил. Основната писта е с дължина малко над 900 метра и се обслужва от ски влек тип котва. Отделно има още 2 по-къси писти и фън парк.

Пистите имат съоръжения за изкуствен сняг и осветление за вечерно каране. Осогово е една приятна алтернатива за по-непретенциозните ски любители.

Картала

ски писта Картала

Курортът Бодрост и ски писта Картала се намират на около 30 км от Благоевград в Югозападна Рила. Това е писната на която се научих да карам ски като дете, а след това и като възрастен преди 10-тина години си припомних как се карат ските, че дълги години не бях стъпвал на ски.

Основната писта е с дължина около 4,5 километра и се обслужва от кабинков лифт. Води се червена писта и определено не е за начинаещи. Има 2 допълнителни ръкава в горната част, единият от които е с черен цвят за трудност.

При старата чайна има детска писта с дължина около 250-300 метра, която се обслужва от бейби влек. Тя е идеална за начинаещи скиори, има лек наклон и е приятна за учене. Именна на нея навремето се научих да карам ски.

Линк към сайта: https://kartalaskipark.com/

Семково

Семково е курорт в Рила намиращ се на около 15км от град Белица. Има няколко хотела и почивни бази, включително и почивна база на Техническият Университет, които поддържат част от влековете в курорта.

Тук също се учех да карам ски като бях начинаещ. Пистата за начинаещи се казва Еделвайс и е в по-горната част на курорта малко преди хижа Семково. Обслужва се от бейби влек. В центъра на Семково пред един от хотелите също има бейби влек, но там пистата е доста равна и къса – само около 50 метра.

От южната страна на склона са писта Юг и Аскер, която се явява нещо като продължение на писта Еделвайс и минава зад базата на техническият университет.

От северната страна има 2 писти, Север 1  и Север 2, като 2-рата е черна и с най-голяма дължина от всички писти в курорта, малко над километър.

Връзка към сайта: https://semkovo.com/

Кулиното

Ски писта Кулиното се намира в местността Предел, по склона на Пирин планина. Пистата е с дължина 1300 метра, има 2 ски влека тип паничка, единият за възрастни и един за деца.

Проблемът с тази писта, е че в последните години времето е по-топло и не се задържа много сняг там и по-рядко работи. Но пък е чудесна писта за начинаещи скиори – широка и с малък наклон.

Община Разлог е собственик на пистата и плановете са в скоро време да бъде монтиран 4-седалков лифт и да бъде направена още 1 писта с дължина от 1600 метра.

Добринище

ски писта добринище

Само на няколко километра от Банско се намира село Добринище, над което също има ски писта. Ски пистата е между хижите Гоце Делчев и Безбог. Свързани са със стар дву-седалков лифт. Дължината на пистата е около 5 километра.

Пистата е разделена на две с междинна станция на лифта. Горната част е подходяща за начинаещи скиори, тя е дълга 2200 метра, а долната част с дължина 2800 метра е по-трудна.

В най-долната част на пистата в близост до хижа Гоце Делчев има 2 ски влека, където децата и начинаещите скиори могат да се учат да карат ски.

Връзка към уебсайта: https://hoteldobrinishte.com/

Това мисля е изчерпателен списък на ски пистите в Югозападна България, може да съм пропуснал някоя по-неизвестна, за която е момента не се сещам. Тъй като съм от Благоевград най-любима си ми е пистата на Картала, тя е дълга и с разнообразен профил, но е за средно напреднали скиори. 

Категории

Коментар