До върховете Човеко и Кюнеко в Осоговска планина

На връх Човеко в Осогово
Дати

Връх Човеко е с височина от 2047 метра и се намира в Осоговската планина. Намира се сравнителни близо до хижа Осогово, има подходящ добре маркиран маршрут за кръгов преход през върховете Човека и Кюнеко(1925м).

За късната есен времето не беше от най-подходящите, но все пак решихме да направим прехода. С колите се придвижихме до хижа Осогово, мога да кажа че това е една от хижите с най-негостоприемни хижари! Паркирахме колите малко по-нататък, където е отбивката за маршрута към връх Руен.

Пътят към връх Руен

Поехме по черен път с червена маркировка, която по принцип е за връх Руен. След около километър има отбивка, където започва синя маркировка за връх Кюнек. Ние продължихме по червената, целта ни беше да достигнем до заслон Превала.

Групата на пътя към заслон Превала в Осогово

Заслонът е що-годе в прилично състояние, има печка за твърдо гориво и е с дограма, т.е е затворен. Пред заслона има голям навес с маса и пейки. Въпреки ветровитото време, там някак си е по-завет и седнахме отвън на масата да обядваме.

Катерим към връх Човеко

След като обядвахме поехме вече по зелената маркировка, която минава през връх Човеко. Маркировката е нова и начесто, няма как да я изпусне човек. За съжаление времето беше мъгливо и не се насладихме на гледките, които по принцип се откриват от билото на Осогово.

на връх Човеко

На самият връх духаше силно, но поне вятъра беше южняк и не беше студено. Направихме си обща снимка и продължихме към връх Кюнеко. Слизането от Човеко беше от към североизточната страна, там имаше задържал се сняг, на места се затъваше до глезените. Но това беше само докато се спуснем от върха, нататък към връх Кюнеко нямаше сняг.

Връх Кюнеко в Осогово

Достигнахме и до връх Кюнеко, добре че се ориентирахме с oruxmaps на телефоните, че маркировка до самият връх няма, пада се малко в страни от маркираната пътека, а в мъглата нямахме видимост. Все пак достигнахме и този връх и си щрапнахме по снимка за спомен и от връх Кюнеко висок 1925м.

На слизане към хижа Осогово

За прибиране избрахме пътеката, която е маркирана със синьо и зелено, до един момент маркировката върви заедно. След като се раздели избрахме синята маркировка и пътеката ни отведе точно зад хижа Осогово. Целият преход заедно с почивките ни отне малко под 5 часа, а разстоянието е малко над 15 километра.

Коментар