До Сухото Езеро над Кирилова Поляна

До Сухото Езеро над Кирилова Поляна
Дати

Сухото езеро е едно красиво езеро, което в настоящият момент е пълноводно, но когато дойдат по-сухите месеци и притока на вода намалее, то езерото започва постепенно да се свива, в някои от по-сухите години дори напълно пресъхва. Едно място, което обезателно си заслужава да се посети!

Веднъж пристигнали на Кирилова Поляна, която се намира на около 7км. след Рилският Манастир ще усетите магията на това място – една красива огромна зелена поляна, а над вас надничат върховете Иглата, Двуглав, Ловница и Купена.

Кирилова Поляна

Пътеката за Сухото Езеро започва точно зад чешмата, тръгва се леко нагоре в посока гората, още на първите дървета има указателни табели. За Сухото Езеро дават като време 2 часа, ние го взехме за час и 15 минути и то без да си даваме зор, с нормално темпо.

Пътеката постепенно набира денивелация, на моменти се вие на серпентини. От няколко места се откриват страхотни гледки към долината на Рилската Река. Ще преминете и през интересен участък от млада брезова гора, която е пробила там след пожар, който е унищожил иглолистната гора. Там има указателна табела и пейка, на която да поседнете и да се насладите на пейзажа.

Сухото Езеро

Не след дълго ще достигнете и до голяма Скала, която я водят скалата на надписите. Аз надписи не видях, но и не се приближих достатъчно близо, за да проверя. Още малко нагоре и вече сте при Сухото Езеро. А в този период от годината то никак не е сухо и никак не е малко.

В ляво на няколко места имаше водопади, от стичащата се от Поповокапските езера вода. Пълноводни и атрактивни, тези водопади ни привлякоха вниманието и апетита за снимки. Повървяхме до другия край на езерото и решихме да се връщаме.

Малко пози пред водопадчето

Първоначалният план беше да повървим повече, но прогнозата за времето беше неблагоприятна, а пък и небето започна да потъмнява от тежки облаци. И както винаги се случва, поели вече обратно към Кирилова Поляна и облаците се разкараха. Но пък имахме време да се опънем на поляната и да пийнем по бира с тези запленяващи гледки около нас.

 

Коментар