До Полежан и Стражите

До Полежан и Стражите
Дати

За Събота 11-ти Юли си бяхме планирали изкачване на връх Полежан от хижа Безбог, преминаване през Стражите до връх Десилица и слизане към хижа Безбог. В крайна сметка преценихме да не рискуваме с пътеката от Десилица към х.Безбог, не ни се завираше в клека.

връх Безбог сниман от Безбожкото езеро

До малко под хижа Безбог се качихме с леки автомобили, пътят е малко по-лош в сравнение с миналата година, но все още може да се качи лека кола до малко под хижата. От където оставихме колите до хижата са около 10-15 минути пеш.

Хижа Безбог

От хижа Безбог до вр.Полежан пътеката е ясна, дори наскоро е маркирана с червена марка. Започва с изкачването на първата душевадка заедно с пътеката за Попово Езеро, като малко след изкачването се отбива вдясно, заобиколили сте вече връх Безбог. Следва второ изкачване до билото, което свързва вр.Безбог и вр.Полежан. Представлява една голяма поляна, където обикновено се прави почивка и фотосесия на фона на извисяващият се Полежан и Стражите, а в долу в циркуса се вижда Десилашкото езеро.

Полежан и Стражите

От тази поляна вече започва същинското изкачване на връх Полежан, а по време на изкачването и от самият връх се откриват страхотни гледки към по-голямата част о Пирин. На върха направихме голяма почивка, изчакахме да се събере групата ни, която се беше поразкъсала по време последното изкачване. Обядвахме, пихме по бира, снимахме се, като цяло го давахме доста лежерно.

Попово езеро, Сиврия, Джано, Дженгал и Каменица

Направи ми впечатление, че от многото хора качили се на върха малко отиваха до една чучка малко по-встрани за да видят Горното Газейско езеро или както е по-известно с името Дамата с Кока. Там на тази чучка също поседнахме за да се полюбуваме на красивата гледка към езерото и надвисналият над него връх Газей.

Дамата с Кока - Горно Газейско Езеро

След това се спуснахме леко по ръба до началото на отсрещният склон на една от връхните точки на Стражите. Горе долу бързо се изкатерихме до тази първа връхна точка. Там се събрахме за обща снимка и се зачудихме дали да продължим през Стражите към Десилица или да се връщаме обратно по същият път.

Цялата група снимани на Стражите

Тъй като до сега се бяхме мотали и времето напредваше, и несигурността дали пътеката от Десилица към х.Безбог няма да е много обрасла решихме да се върнем по обратният път. Общо от началото на тръгването ни със всичките почивки и мотаене бяхме отново на хижа Безбог  след около 6.30 часа преход за деня.

Там на заведението пихме на езерото пихме по студена бира, след което поехме към колите и обратно в горещината в града.

 

Коментар