Бистришки водопад в Рила планина

Бистришки водопад
Дати

Бистришкият водопад в Рила планина се намира по поречието на река Дупнишка Бистрица, над село Бистрица до град Дупница. Другото име с който е познат водопада е Самоковището, той е висок над 30 метра.

До Бистришкият водопад може лесно да се достигне пеша или с по-висока кола по черен път започващ от горният край на село Бистрица над Дупница. Разстоянието от село Бистрица до водопада е почти 6 км и 450м положителна денивелация.

Начало на еко пътека Самоковището

На 2км по пътя и 200 метра денивелация има изграден заслон и наблюдателна площадка, от която се отрива красива панорамна гледка към Дупница, околните села и планини. До тази панорамна площадка има и няколко по-преки пътеки, но пък за сметка на това са по-стръмни.

Панорамна площадка село Бистрица, Дупница

От панорамната площадка до водопада вече се ходи само по черният път, по който вече се изкачвате с по-плавна денивелация. По пътя има изградени няколко беседки и пейки, където може да си починете.

Бистришкият водопад Самоковището

Общото време за достигане на водопада пеш с по-лежерно ходене е около 2 часа. За цялата разходка до Бистришкият водопад е добре да отделите около 5 часа, за да имате време за почивки и снимки.

Коментар