Зимно изкачване до Голям Мечи връх

Зимно изкачване до Голям Мечи връх
Дати

На 25-ти Януари се бяхме събрали голяма група с цел да се качим до хижа Македония и Голям Мечи връх. Част от групата щеше да остане за нощувка на хижата, друга част да си се прибере обратно в града.

Маршрута сме го минавали много пъти и зиме и лете, като цяло не е нещо сложно и няма човек как да се изгуби. От местността Картала се следва долината на река Благоевградска Бистрица и пътеката постепенно се изкачва до седловината Мечи Проход, където се намира хижа Македония на 2166 метра надморска височина. Зимно време по принцип пътеката е отъпкана, изключение има само ако съвсем наскоро е валяло повече сняг.  От Картала до хижа Македония се достига за около 2,5 – 3 часа.

Хижа Македония

Хижа Македония

Над хижата в северна посока се намира Голям Мечи връх /2618м/, изкачването до него отнема около час и половина, а от върха се откриват страхотни гледки към Средна и Северозападна Рила, Пирин, Родопите и Влахина Планина.

Зимното изкачване на Голям Мечи връх е подходящо за начинаещи туристи взимната планина, технически е лесен и има хижа наблизо, където да се подслоните ако се влошат условията.

 

Add new comment