Вело преход до Кемеровият мост от Музеят на Пеперудите

Кемеров мост
Категория
Дати

В Понеделник ни беше последният ден в Родопите, планът беше да покараме до римският мост Кемера, като началната ни точка беше Музеят на Пеперудите край село Борино.

В Понеделник станахме по-навреме, натоварихме колелата на колата, взехме си сбогом с любезните домакини и се отправихме към Борино за по кафе и закуска.

Image removed.

Следващата ни спирка беше Музеят на Пеперудите, до който вече води нов асфалтов път. За съжаление музеят беше заключен, та само го снимахме отвън.

Продължихме с колелата към Кемеровият мост, подминахме хижа Орфей и продължихме нагоре по пътя. Пътят до моста е 10км, предимно се кара по настилка с натрошен камък, на места и по горски почвен път. Маркировката е добра, няма къде да се обърка човек.

Image removed.

Самият Кемеров мост е мост от римско време, представлява едносводест мост изграден от камъни и хоросан. Преди време до него е имало работещ рибарник, който сега е изоставен и като цяло мястото е запустяло. Навремето е имало и пътека директно от Девин покрай реката, но отдавна е обрасла и непроходима.

Image removed.

Провали ни се идеята за кръгов маршрут, така че се върнахме обратно по същият път. На връщане се отбихме до хижа Орфей да изпием по една студена бира. Поговорихме с хижаря, каза че това лято е бил доста зает, което е добре за туризма в Родопите.

След биричката се спуснахме набързо до колата, натоварихме се и поехме по дългият път обратно към Благоевград.

 

Add new comment