Разходка до връх Бобошевски Руен и Руенският манастир

Разходка до връх Бобошевски Руен
Дати

Кръгов маршрут с изкачване от хижа Яна до връх Бобошевски Руен /1134м/, спускане до Руенският манастир над село Скрино и връщане до хижа Яна по пътека през гората.

В Събота на 28-ми Ноевмври се бяхме събрали голяма група, целта беше да изкачим връх Бобошевски Руен. Колите ги оставихме пред хижа Яна, но там е по-тясно, по-добрият вариант е да се оставят 100-тина метра по-нататък, където свършва асфалтовият път и се намира една стара черква Св.Димитър.

Черквата Св.Димитър

От там има 2 начина за достигане на върха, да хванете по пътеката зад чешмата, но тя е стръмна и не знам до колко добре е маркирана, другият вариант е да тръгнете по черният път започващ от черквата. Но тогава трябва след около 800 метра да следите за един по-невзрачен черен път отклоняващ се надясно и нагоре.

Напредваме към върха

Вече излезли на билото върха се вижда в далечината напред. На върха направихме кратка фотосесия и се спуснахме леко надолу в северна посока към Руенският Манастир, седнахме на една поляна да обядваме.

Нясядали на поляната

От там надолу пътеката до Рунеският манастир е маркирана с много парцали вързани по клоновете на храстите и дърветата. Пътеката се спуска до кръста над манастира, ние отидохме само до кръста, където направихме по някоя снимка.

Кръста над Руенският Манастир

До манастира не се спуснахме, а поехме по пътеката, която води от манастира към хижа Яна. Като цяло има маркировка и на места табели, но са по-нарядко.

Пътеката в гората от Руенският манастир до хижа Яна

Общо цялата ни разходка беше малко под 10 км, времето беше приятно и сравнително топло за сезона.

Препоръчвам тази разходка да се направи около май месец, когато всичко ще е зелено и красиво.

 

Коментари

Здравейте! Дали сте записали трак по този маршрут. По спечиално от хижа Яна до Бобошевски Руен. Останалата част я имам.
Поздрави!

Емейл адресът ми е sa54@abv.bg

Add new comment