От хижа Яворов до Бански Суходол и Кончето

От хижа Яворов до Бански Суходол и Кончето
Дати

Кончето винаги съм го захождал от към хижа Вихрен и Кутело, като два пъти съм продължавал до Итипица, при първият път спуснахме към хижа Яворов, вторият към хижа Загаза. Сега решихме да стигнем до Кончето като тръгнем от хижа Яворов.

Пътя до хижа Яворов е черен, но в добро състояние и може да се достигне с лека кола, стига да не е от най-ниските. Въпреки това ние оставихме нашата кола на около 2км под хижата. Към 9 вече бяхме достигнали до Хижа Яворов, там закусихме и в 9:30 потеглихме по маркираната в червено и жълто пътека към седловината Итипица.

В началото на пътеката

Първоначално се ходи в иглолистна гора, която след един заслон преминава в клек. След като се достигне до Суходолското езеро, клека става по-рядък. Още от рано сутринта беше топло и задушно, като цяло бавно напредвахме нагоре. До езерото достигнахме за около час и 40 минути. Там направихме почивка и допълнихме вода. Вода се пълни измежду камъните от другата страна на езерото. Това е последната точка, където може да напълните вода по маршрута към хижа Вихрен.

Почивка на Суходолско Езеро

След кратка почивка на Суходолското езеро се отправихме към седловината Итипица, където на малко възвишение има поставен кръст. Контролното време до момента беше 2 часа и 45 минути. От тук се откриват страхотни гледки към по-голямата част от северен Пирин. Виждат се добре на север върховете Даутов и Пирин. Добре се откроява връх Синаница, както и мраморният гигант Вихрен. Муратов и Гредаро са като джуджета спрямо него.

На Итипица

След почивка на Итипица потеглихме по подсичащата пътека премката между Разложки Суходол и вр.Байови Дупки, след това отново по обиколната пътека заобиколихме върха и се озовахме на заслон „Байови Дупки“, който 99% от хората вече наричат заслон Кончето. От Итипица до заслона разстоянието го взехме точно за 1 час.

Заслон Байови Дупки a.k.a. Кончето

След кратка почивка при заслона се отправихме към връх Бански Суходол и началото на седловината Кончето. Там се помотахме малко за фотосесия и поехме по обратният път със сравнително стегнато темпо. Кратки почивки направихме само на Итипица и на Суходолското езеро.

Суходолско Езеро

Достигнали хижа Яворов, седнахме да хапнем от вкусните им гозби. Това е една от хижите, където се готви много вкусно. След като хапнахме се отправихме към колата, и от там надолу към цивилизацията. Отбихме се и през Мото Рок Фест Предела да послушаме малко музика и да пийнем по бира за разтоварване.

 

Add new comment