Излет до язовир Калин, хижа Иван Вазов и върховете Отовишки и Дамга

Изглед към Седемте Рилски Езера
Дати

За уикенда на 24 и 25 Октомври имахме планове с нощувка, но прогнозата за неделният ден беше за дъждовно време, така че се ограничихме с излет само за събота на 24-ти. Целта беше да достигнем връх Отовица и връх Дамга и да се полюбуваме на гледките към 7-те Рилски езера и Урдините езера.

С джип се изкачихме до язовир Калин, възможно е и с лека кола, но не го препоръчвам. Пътят е стръмен и с много серпентини.

Язовир Кара Гьол

Оставихме джипа малко под винтчето, и тръгнахме пеша към хижа Иван Вазов. Естествено се отбихме до ръба на винтчето да се полюбуваме на намиращият се отдолу Кара Гьол.

връх Малък Калин

До хижа Иван Вазов в началото се ходи по черният път спускащ се към Кара Гьол, в един момент пътеката се отбива вдясно и постепенно се спуска към долината Пазар Дере, където се намира хижата.

Хижа Иван Вазов

Както винаги около хижата си е голяма мърлявщина, но пък явно някои на някои хора така си им харесва. Спряхме да починем и да хапнем леко преди изкачването до връх Отовица. Основното хапване беше планирано да го направим горе на билото.

Гледаме си 7-те рилски езера

От винтчето до хижа Вазов разстоянието го взехме за около час и половина. От хижата до Отовишки връх за около 45 минути. От самият връх гледки към езерата няма, трябва да се продължи малко по на изток по билото и в един момент излизате на яката гледка, виждат се и  7-те Рилски Езера.

На връх Дамга, зад мен са Урдини езера

От групата само двама отидохме до връх Дамга, другите останаха да си почиват на хубавата гледка, въпреки че от Дамга също се открива уникална гледка към циркуса на Урдини езера и Мальовишкият дял на Рила.

Пътят до язовир Калин се вие на серпентини

Последва едно бързо спускане през Пазар Дере до хижата, там този път направихме малко по-голяма почивка, пихме по бира и поехме по пътеката за винтчето и язовир Калин.

Красива есен в Рила

Спускането с джипа по виещият се път също беше не по-малко вълнуващо, а в по-ниското ни посрещнаха уникалните есенни багри на широколистната гора.

 

Add new comment