Изкачване на връх Белмекен

Изкачване на връх Белмекен
Дати

Връх Белмекен е един сравнително лесен за изкачване връх подходящ дори за първи връх на начинаещият турист. Изкачването е с приятен наклон, а гледките са обзорни и красиви, вижда се една немалка част от България.

Началото на пътеката е в при паркинга до по-малката стена на язовир Белмекен, когато идвате от към Юндола преминавате по пътя върху стената и веднага след това има паркинг, където да си оставите колите. От там започва пътеката към върха. Има и друга пътека, която започва от спортната база, но поради епедимиологичната обстановка охраната не пуска външни посетители да преминават през спортната база.

По пътеката към връх Белмекен

Та затова ние хванахме по пътеката директно от паркинга нагоре. Когато се достигне подножието на връх Белмекен, то надясно тръгва пътеката за върха, а направо продължава за хижа Белмекен.

Червени боровинки

Нагоре се движихме сравнително с бавно темпо, на места имаше изобилие от червени боровинки и често се навеждахме да си наберем от тях. Времето беше слънчево и приятно и не си давахме никакъв зор.

На връх Белмекен

За нещастие 10-тина минути преди да стигнем върха се появиха облаци, които ни обгърнаха. Застудя! И въпреки че на върха останахме около половин час, то облаците само за няколко кратки мига се отдръпнаха и ни позволиха да видим нещо в низините северно и източно от нас.

Наслаждаваме се на слънцето и язовир Белмекен

На слизане отново спирахме на няколко места да си хапнем боровинки, като в един момент слънцето пак ни огря. Жалко че на самият връх уцелихме лош момент с намалена видимост.

Останахме малко да се полюбуваме на слънчевите лъчи и на гледката към язовира, направихме и по някоя добра снимка и се отправихме надолу към колите и обратно в града.

 

Add new comment