Изкачване на връх Ибър – сърцето на Източна Рила

на връх Ибър – сърцето на Източна Рила
Дати

В ранното утро на 8-ми август поехме с колите от Благоевград към язовир Белмекен. Колите ги паркирахме в края на асфалта пред спортната база и стрелбището, където има широк паркинг.

Пеш продължихме малко по черният път, който съвсем леко в началото се спуска и на завоя хванахме пътеката в дясно. Тя се събира малко след това с пътеката, която минава през спортната база, но в тези Ковид времена от там не пускат да се минава.

Зъбчето гледано от долу

Следва стръмно изкачване до Зъбчето – една интересна скала, на която са монтирали голям метален кръст. Там си направихме по-голяма почивка, лека закуска, малко снимки и продължихме нагоре.

На зъбчето с изглед към язовир Белмекен

От Зъбчето до платото горе не е много, и вече изкачването не е толкова стръмно. Още от преди Зъбчето се следва колова маркировка, която на билото се отправя в западна посока. В един момент от основната пътека се отбива вдясно по-малка, която подсича връх Каменити Чал и се насочва към Ушите – премката между Ушите и Каменити Чал.

Изглед към Мусала

Тук преминава пътеката с червена маркировка от хижа Белмекен до хижа Заврачица. Има изворче точно под пътеката, където може да напълните студена бистра вода.

Изглед към едно от езерата под връх Ибър

От Ушите до връх Ибър изкачването е сравнително стръмно, но по тревист терен. За не повече от 30 минути сте на върха. Самият връх е обширен и затревен, от него се откриват чудни гледки към Мусаленският венец, Централна Рила, връх Белмекен, язовир Искър, Пирин, Родопите, че дори и Драмски Боздаг се откроява на юг, а на север Витоша и Стара планина. Верила, Плана и Средна гора лежат долу в ниското.

На връх Ибър

На върха направихме по-голяма обедна почивка, скрихме се от слънцето в сянката на едни по-големи камъни, че беше станало неприятно горещо. След почивката си направихме общата снимка и поехме обратно по същият път. Домързя ни да изкачим отсрещните Каменити и Сиври чалове.

Изглед към язовир Белмекен на спускане

На връщане се отбихме в Якоруда да хапнем в едно кръчме в центъра, на което не помня името, но готвят много вкусно ястия от телешко месо. След това нахранени и доволни се прибрахме обратно в Благоевград.

 

Add new comment